Op het EK in München kon Vanessa Sterckendries niet voor de verrassing zorgen tijdens de kwalificaties van het hamerslingeren. Sterckendries kan zichzelf weinig verwijten want met 66m95 presteerde ze wel op niveau. Het leverde haar de elfde plaats op in haar groep.

Vanessa Sterckendries wist op voorhand dat het een lastige opdracht zou worden om in het hamerslingeren een finaleplaats af te dwingen. De rechtstreekse kwalificatie-afstand van 72m50 is op dit moment dan ook ruim boven het persoonlijk record van Sterckendries. In de groep van onze landgenote waren er ook slechts twee atleten die daaraan voldeden. Zich bij de beste twaalf scharen was dus de opdracht.

Met 56m56 in de eerste poging en een ongeldige tweede worp kwam de top 12 nooit in het zicht. In de derde en laatste poging zette de Belgische recordhoudster met 66m95 wel nog een fraaie afstand neer. Het was echter niet voldoende voor een plaats in de finale.