Op de eerste dag van het EK in München werden al meteen vijf titels uitgedeeld. Richard Ringer verwende het thuispubliek door in een razendspannend slot van de marathon naar het goud te sprinten. Jessica Schilder zorgde op haar beurt voor een absoluut hoogtepunt voor onze noorderburen. De nummer drie van het WK stootte haar kogel naar een nationaal record én beste Europese jaarprestatie van 20m24. In de finale van de 10.000m moest Eilish McColgan haar meerdere erkennen in Yasemin Can.

Terwijl wij dit EK vooral oog hadden voor Koen Naert op de marathon, ging het thuispubliek uit zijn dak bij elke passage van Richard Ringer. De Duitser stelde dan ook geen moment teleur en zou duidelijk meedingen om de medailles. Ringer leek de strijd om het goud echter te zullen verliezen na een aanval van de Israëliër Maru Teferi. Toch wist Ringer te verdapperen. In een nagelbijtende laatste kilometer sprintte Ringer, luid aangemoedigd door de vele supporters, voorbij Teferi. De pupil van Tim Moriau snelde naar een tijd van 2u10:21 en bedankte het uitzinnig publiek met een eerste gouden plak voor Duitsland.

Bij de vrouwen zorgde Miriam Dattke ei zo na voor een tweede medaille voor Duitsland op de marathon, maar dat was buiten de Nederlandse Nienke Brinkman gerekend. Brinkman had nog net voldoende jus in de benen om de Duitse van het brons te houden. De Nederlandse werd vooraf nog getipt als de absolute topfavoriete, maar maagklachten na 28 kilometer zorgden ervoor dat zij niet voluit kon gaan. De Poolse Aleksandra Lisowska (2u28:36) en Kroatische Matea Kostro Parlov (2u28:42) waren haar daardoor net te snel af.

Foto: Jeroen De Meyer

In het kogelstoten was Nederland opnieuw aan het feest. Met dank aan een beresterke Jessica Schilder, maar ook aan Jorinde Van Klinken. Het podium bij de dames kleurde namelijk twee keer oranje. Schilder pakte uit met een ferme afstand van 20m24 en mag straks voor het eerst op een internationaal kampioenschap het allerhoogste schavotje op. Met deze afstand verbeterde Schilder wederom haar eigen Nederlands record. Ze mag zichzelf de beste Europese van het moment noemen. Van Klinken was niet opgewassen tegen de 19m82 van Auriol Dongmo, maar was met 18m94 wel ‘best of the rest’. Bij de mannen haalde Filip Mihaljovic het met een afstand van 21m88.

In de rechtstreekse finale van de 10.000 meter nam de Britse Eilish McColgan zoals verwacht het heft in handen. Ze sleurde, zoals ze meestal doet, rondenlang aan de kop. Op vijf ronden van he einde plaatste de Turkse Yasemin Can echter een verschroeiende versnelling waar niemand tegenop gewassen was. Ze stoofde ervandoor en won goud in 30’32”57. McColgan ging een gevecht aan met de Israëlische Lonah Chemtai Salpeter voor zilver. De twee bleven lange tijd zij aan zij, maar in de slotronde nam de Britse toch afstand en won zilver in 30’41”05, voor bronzen Salpeter (30’46”37).