Vier jaar na de zonder meer historische editie in Berlijn, waar België zes medailles won, staat er komende week in München eindelijk opnieuw een EK atletiek op het menu. We nemen de kansen van de Belgische mannen onder de loep, en het zal snel duidelijk worden: die Belgische mannen maken aanspraak op heel wat eremetaal.

De eer om de Belgische spits af te bijten is voor Niels Pittomvils. Na zes jaar staat de tienkamper eindelijk nog eens op een groot toernooi. Hij heeft het zeventiende PR van alle deelnemers, maar in een tienkamp vallen er traditiegetrouw heel wat atleten uit. Daarom kan top tien een mooie ambitie zijn. Daarna is het aan Kobe Vleminckx in de reeksen van de 100 meter. Met de 27e inschrijvingstijd zal het kantje boordje zijn voor de halve finales.

Maandag om 11u30 – jawel, pal op de middag en dus in de hitte – is het de beurt aan de marathonmannen. Het kan meteen een eerste orgelpunt van het EK worden. Koen Naert verdedigt zijn titel en we weten ondertussen dat er niemand de kunst van het pieken zo beheerst als hij. Reken maar dat hij opnieuw voor de prijzen zal meespelen. Soufiane Bouchikhi maakt een eenmalige terugkeer naar de marathon, die hij eigenlijk de rug had toegekeerd. Ook voor Nicolaï Saké wordt het een bijzondere wedstrijd, want hij vernam pas minder dan twee weken geleden zijn selectie.

Ruben Verheyden – Foto: Erik Van Leeuwen

Maandagavond heeft België liefst drie ijzers in het vuur in de reeksen van de 1.500 meter. Op papier is Ismael Debjani de beste landgenoot, maar op basis van het WK in Eugene zouden we durven beweren dat Ruben Verheyden de grootste finalekans heeft. Tarik Moukrime ziet zijn onwaarschijnlijke strijdlust beloond met een EK en loopt zijn eerste kampioenschap na zijn kankerdiagnose.

Michael Obasuyi treedt dinsdag in actie in de reeksen van de 100m horden. Hij liep nog geen enkele wedstrijd na een spierscheur, dus naar zijn vorm hebben we het raden. Een Obasuyi in vorm staat in de finale, maar we zullen pas dinsdag weten hoe het met die vorm gesteld is. Op de 3.000m steeple heeft Tim Van de Velde de twaalfde inschrijvingstijd. Hij mag mikken op de finale. Rémi Schyns wil vooral ervaring opdoen.

Kevin Borlée – Foto: Erik Van Leeuwen

Dinsdagmiddag lopen Kevin Borlée, Dylan Borlée en Alexander Doom de halve finales van de 400 meter. Ze kregen een vrijstelling voor de eerste ronde. Kevin en Dylan Borlée hebben de derde en vierde inschrijvingstijd en mikken op het podium, Doom heeft de zevende tijd en mikt op een finaleticket.

’s Avonds werkt Thomas Carmoy de kwalificaties van het hoogspringen af. Als achtste op de deelnemerslijst mag hij vol op de finale mikken. Later op de avond lopen Isaac Kimeli en Michael Somers de rechtstreekse finale van de 5.000 meter. Kimeli heeft de vierde inschrijvingstijd en mikt op het podium. Alleen de Noor Jakob Ingebrigtsen is in principe buiten categorie. Somers staat achterin op de startlijst en probeert te bewijzen dat hij meer waard is dan dat.

Julien Watrin – Foto: Erik Van Leeuwen

Dries Van Nieuwenhove debuteert woensdag op het hoogste niveau tijdens de reeksen van de 400m horden. Als je weet dat hij over de 19e tijd beschikt, en er 24 plaatsen in de halve finales zijn, mag hij daar voluit op mikken. Julien Watrin is vrijgesteld van de eerste ronde. Hij heeft de achtste inschrijvingstijd en mikt vol op de finale. Woensdagmiddag werkt Philip Milanov de kwalificaties van het discuswerpen af. Als zestiende op de startlijst wordt finale halen moeilijk, maar het is niet uitgesloten.

Donderdagochtend beginnen drie landgenoten aan hun EK in de reeksen van de 800 meter. Tibo De Smet, Aurèle Vandeputte en Eliott Crestan beschikken respectievelijk over de 12e, 16e en 27e inschrijvingstijd. Finale halen wordt moeilijk, maar is niet onmogelijk. Het vormpeil van Crestan gaat in stijgende lijn na een stressfractuur, bewees hij al op het WK.

Ben Broeders – Foto: Erik Van Leeuwen

Ook Ben Broeders begint er donderdagmorgen aan met de kwalificaties van het polsstokspringen. Na het WK is hij op eerherstel uit. Op de starlijst is hij zevende, een medaille is mogelijk. Robin Vanderbemden loopt de reeksen van de 200 meter. Met de zeventiende inschrijvingstijd mag hij zonder aarzelen op de halve finales mikken.

Vrijdag beginnen de Belgian Falcons eraan met de reeksen van de 4×100 meter. Ze mogen dromen van een finale. Dat wordt lastiger voor Timothy Herman, die onderaan staat op de startlijst van het speerwerpen. Dezelfde ochtend beginnen ook de Belgian Tornados aan hun EK. Als titelverdediger starten ze als topfavoriet voor goud, maar let op voor de Britten, die op papier minstens even sterk zijn.

Isaac Kimeli op het EK indoor in Torun vorig jaar – Foto: Stefania Kodou

Zondagavond is er nog de rechtstreekse finale van de 10.000 meter. Isaac Kimeli moet daar absoluut voor de prijzen meedoen en maakt zelfs kans op goud. Ook Michael Somers en Simon Debognies, de nummers negen en tien op de deelnemerslijst, kunnen zeker een rol van betekenis spelen.