Philip Milanov is er zoals verwacht niet in geslaagd om zich te verzekeren van de finale in het discuswerpen op het WK in Eugene. Milanov moest in de kwalificaties vrede nemen met een beste worp van 61m47. Voor de finale was uiteindelijk slechts 64m14 nodig. 

Philip Milanov heeft niet voor een kleine stunt kunnen zorgen in de kwalificaties van het discuswerpen. Milanov begon met een foutpoging aan zijn competitie. Vervolgens was de Belgische recordhouder goed voor 61m22. In zijn derde en laatste poging verbeterde Milanov zich met 25 centimeter tot 61m47, al was dat logischerwijs onvoldoende voor de finale. Voor een rechtstreeks finaleticket was 66m00 nodig en slechts zes heren klaarden die klus.

Zes extra discuswerpers mochten op basis van hun notering naar de finale. Onder meer titelverdediger Daniel Stahl maakte deel uit van dat zestal. Voor de finale was minstens 64m14 nodig. Milanov was dit seizoen goed voor een beste prestatie van 64m48 en was theoretisch gezien dus niet kansloos. De beste performer in de kwalificaties was Mykolas Alekna, de zoon van tweevoudig olympisch- en wereldkampioen Virgilijus.

“Ergens ben ik voor enkele procenten nog wel tevreden”, zei Milanov nadien verrassend. “Dat ik hier weer sta in combinatie met een fulltime job, is mooi. Maar natuurlijk ben ik ontgoocheld. Ik voel me fysiek goed en ook de trainingen waren beter dan vorig jaar, dus ik had rond mijn seizoensbeste willen gooien. Waarom dat niet gelukt is? Misschien had ik iets te weinig adrenaline.”

In München volgt in principe een herkansing, want Milanov staat er goed voor richting EK via de rankings. “Het is een voordeel dat er daar nog een tweede kans volgt”, weet hij. “Daar wil ik beter te doen en de finale halen. Iedereen wil dat natuurlijk. Of het realistisch is, dat is nog maar de vraag.”