Julien Watrin heeft zich probleemloos verzekerd van de halve finales van de 400m horden op het WK in Eugene. Watrin was in de derde van vijf reeksen op de lage horden goed voor de tweede stek in het spoor van uittredend wereldkampioen Karsten Warholm. Watrin klokte af na 49″83, al maakte hij in de laatste rechte lijn bijna van dichtbij kennis met de piste nadat hij zijn evenwicht verloor. De top vier in elke reeks kreeg een rechtstreeks ticket naar de halve finales. 

Na een teleurstellende eerste dag mocht Julien Watrin zijn geluk beproeven in de reeksen van de 400m horden. In de derde van vijf reeksen nam de Belgische recordhouder het op tegen wereldrecordhouder Karsten Warholm. De Noor was één van de grote vraagtekens voor de start van het WK, aangezien hij zich op de Diamond League in Rabat blesseerde. Van die blessure leek geen sprake, want de regerende wereldkampioen snelde naar de reekswinst.

Watrin kwam goed voor de dag in het zog van de Viking. Ondanks twee foutjes op de voorlaatste en laatste horde legde onze landgenoot beslag op de tweede stek in 49″83, goed voor de 18de tijd van 24 halve finalisten. Wil Watrin, die zijn debuut maakt op een internationaal kampioenschap op de lage horden, kans maken op de finale, dan zal hij zeker zijn BR van 48″90 moeten aanscherpen.

“Beter dan dit kon ik me niet inbeelden, want Warholm ging ik toch niet kloppen”, zei Watrin na afloop. “Ik ben heel tevreden. De reeksen vind ik persoonlijk stresserender dan de halve finales. Je mag er absoluut niet uit gaan, maar tegelijk is er altijd het risico dat je te ontspannen bent omdat het ‘maar’ de reeksen zijn.”

In de laatste rechte lijn maakte Watrin het wel nog even spannend. “Op de negende horde geraakte ik even uit evenwicht en moest ik zo ver naar opzij uitwijken dat ik even schrik had om gediskwalificeerd te worden”, vertelde hij. “Mijn nieuwe spikes van New Balance zijn heel goed, maar als ik uit mijn ritme geraak, zijn ze onstabiel. Het is nog maar de tweede wedstrijd die ik erop loop. Eigenlijk verkies ik Nike, maar die breek ik elke keer opnieuw, dus ben ik toch maar veranderd.”

Watrin trekt zondag met ambitie naar de halve finales. “Ik ga het aanpakken als een finale en voluit gaan. Ik verwacht dat ik laag in de 48 seconden moet lopen om de finale te halen. Er lopen ongelofelijk veel gasten in de 47 seconden. Je mag niet vergeten dat ik pas de 21e tijd heb van alle deelnemers”, besloot hij.

Julien Watrin – Foto: Erik Van Leeuwen