Europees juniorenkampioen in de tienkamp Jente Hauttekeete heeft in Amiens zijn debuut gemaakt als senior in die discipline. Hauttekeete sloot zijn tweedaagse op Franse bodem af met een totaal van 7.814 punten, goed voor de zevende plaats op de Belgische ranglijst aller tijden. Onze landgenoot betaalde leergeld in zijn eerste seniorentienkamp, maar het lijdt geen twijfel dat Hauttekeete zelfs dit jaar nog op zoek kan naar de grens van 8.000 punten.

Jente Hauttekeete zou normaal eind mei zijn debuut op de tienkamp bij de grote jongens maken in het magische Götzis, tot een pijnlijke rug daar een stokje voor stak. De tweede optie was het Frans kampioenschap in Amiens. Hauttekeete begon degelijk aan zijn tweedaagse op Franse bodem met een chrono van 10″89 op de 100m, zeven honderdsten boven zijn PR. In het verspringen liet hij 7m22 optekenen, een slordige 20 centimeter boven zijn PR. In zijn eerste kogelcompetitie van het outdoorseizoen wilde het niet meteen vlotten, logisch ook gezien het feit dat hij met een gekneusde vinger in actie kwam.. Toch sleepte de meerkamper alsnog 13m20 uit de brand.

Van rugpijn was in het hoogspringen weinig of niets te merken. Hauttekeete vloog vlot over 2m08, een prima prestatie. Na een te snelle start op de Putbos-meeting begin juni opteerde hij voor een rustige eerste wedstrijdhelft tijdens de 400m. Al was die start mogelijk iets té voorzichtig, wat een chrono van 49″60 opleverde. In totaal had hij na één dag 4141 punten achter zijn naam staan.

“Op de 100m had ik op basis van de trainingen een PR verwacht, maar tijdens de wedstrijd zelf kreeg ik mijn knieën maar niet omhoog. Het voelde aan alsof ik op het einde van een 200m zat. Ondanks dat gevoel viel de tijd mee. Qua gevoel zat het in het verspringen beter, maar de wisselvallige wind speelde me parten. Mijn eerste sprong was ongeldig, waardoor ik geen risico’s nam in de tweede poging. Kwam ik goed uit, dan zat er wel een sprong in de buurt van 7m30, of zelfs een PR in, maar je hebt natuurlijk maar drie pogingen”, begint Hauttekeete.

“Het kogelstoten was wat koffiedik kijken gezien die gekneusde vinger, maar het viel wel mee. Ik had wel het gevoel dat ik mijn techniek aanpaste om pijn te vermijden. Mijn worpen waren niet echt ontspannen daardoor. Hier had ik zeker op een worp voorbij 14 meter gehoopt, maar ja die vinger remde me toch wat af. Naar het hoogspringen keek ik echt wel uit gezien de vlotte trainingen de laatste tijd. Vanaf de lat boven twee meter ging voelde het écht goed, in die mate zelfs dat ik stiekem droomde van 2m14. Maar ik kwam alleen in de competitie terecht na 2m08 en moest plots snel na elkaar mijn pogingen afwerken. Er zit zeker nog meer in dan die 2m08. Op de 400m zat ik met Oordegem in mijn hoofd en eigenlijk had ik in de laatste 150m te veel overschot. Ik kon nog bijna iedereen inhalen en gelukkig viel de tijd mee. Na die andere aanpak weet ik ongeveer hoe ik een 400m moet lopen. Topprestaties waren het dus niet echt, maar ik kon wel tevreden gaan slapen met het gevoel dat er meer in zit.”

Jacht op 8.000 punten ingezet

Jente Hauttekeete – Foto: Dan Vernon for World Athletics

De tweede dag begon degelijk voor de atleet van KAAG. Al was hij zelf niet geheel tevreden met de 14″66 op de 110m horden. In het discuswerpen bleef hij steken op 38m33. Vervolgens was hij met de polsstok goed voor een sprong over 4m60, opnieuw degelijk, maar niet de verhoopte uitschieter. In het speerwerpen noteerde Hauttekeete een hoopvolle 53m29. De afsluitende 1500m leverde een mooi PR van 4’33″12 op. De regerende Europese juniorenkampioen totaliseerde op die manier 7.814 punten. Met die score duikt hij in één klap de Belgische top tien aller tijden binnen. Hauttekeete kampeert op plaats zeven. Later dit zomerseizoen hoopt hij te gaan flirten met de grens van 8.000 punten. Onder meer de Décastar in Talence behoort in dat geval tot de mogelijkheden.

“De horden vielen wat tegen om dag twee te beginnen. Ik nam geen risico’s, wat zich vertaalde in een cleane wedstrijd, maar er zal niet veel power in de benen. In het discuswerpen was het gezien die vinger ook wat afwachten, maar bij het ingooien ging ik telkens voorbij 40 meter. Tijdens de wedstrijd zelf vond ik maar geen ontspannen gevoel. Bij polsstok was het doel om eindelijk van die 4m60 af te raken, maar helaas lukte 4m70 net niet. De zijwind was op die hoogte toch een soort van spelbreker.”

“Speer was dan wel oprecht goed. De tegenwind deed me terugdenken aan het EK voor junioren van vorig jaar en ik besloot dan ook te opteren voor een speer die geschikt is voor die omstandigheden. Dat bleek de juiste keuze en ik hield een goed gevoel over aan die proef. In de afsluitende 1500m was het doel om onder 4’36 te duiken, zodat ik zeker 7.800 zou scoren. Als ik een doel heb, dan lukt net dat tikkeltje meer en dat resulteerde in het enige PR van het weekend. Op de meeste nummers heb ik nog zeker 20 punten of meer marge, waardoor ik mits een vlotte tienkamp 8.000 punten mag ambiëren. De Europese top 24 was ergens een doel om kans te maken op het EK, maar dat zal voor een volgend EK worden vermoed ik. Het zijn twee leerrijke dagen geweest en mijn volgende meerkamp wordt ongetwijfeld beter”, besloot Hauttekeete.