Regen, wind en topprestaties, dat moet zowat een eerlijke samenvatting zijn van de Diamond League in Oslo. Femke Bol en Mondo Duplantis bewezen nog maar eens hun grote klasse in uitdagende omstandigheden. Langs Belgische zijde leverde Oslo geen uitschieters op. Ben Broeders wipte over 5m60 in het polsstokspringen springen. Ismael Debjani haalde de finish van de mijl niet. In die mijl  benaderde Jakob Ingebrigtsen het Europees record van de Brit Steve Cram tot op 14 honderdsten.

Het hoofdprogramma van de Diamond League in Oslo ging fantastisch van start voor onze noorderburen. Jessica Schilder verbeterde haar eigen NR in het kogelstoten met 19m46 en legde beslag op de de tweede stek. Femke Bol stoomde op de 400m horden onhoudbaar naar de zege in een weergaloze 52″61, haar derde chrono ooit. Mondo Duplantis trotseerde intussen de regenachtige omstandigheden in het Bislett Stadion met glans. De Zweedse wereldrecordhouder wipte over 6m02, z’n 43ste sprong over zes meter én een beste wereldjaarprestatie. Belgisch recordhouder Ben Broeders moest een kleine week na zijn knap BR van 5m85 vrede nemen met de vierde stek en een bijhorende 5m60.

Femke Bol – Diamond League AG

Net niet voor Ingebrigtsen, Debjani komt niet in het stuk voor

Jakob Ingebrigtsen viel voor eigen publiek het Europees mijlrecord van de Brit Steve Cram aan. Ingebrigtsen kon op sterk haaswerk rekenen en moest met nog ruim 500 meter te gaan zelf aan de bak. De Australiër Oliver Hoare en Brit Jake Wightman probeerden aan te klampen. Hoare zou het tot en met de laatste rechte lijn uitzingen, maar Ingebrigtsen was een klasse te sterk. De Noor strandde met 3’46″46 op amper 14 honderdsten van het ER, maar zette Bislett wel in vuur en vlam met zesde prestatie aller tijden. Zijn chrono is overigens de snelste mijl sinds Hicham El Guerrouj in 2001 onder 3’45 dook. De Marokkaanse wereldrecordhouder was in 1999 nog sneller (3’43″13).

De laatste mijl die ook maar de in de buurt van de chrono van Ingebrigtsen kwam, werd overigens op Belgische bodem gelopen. De Amerikaan Alan Webb was in 2007 namelijk goed voor een nationaal record van 3’46″91. Voor Hoare was de tweede stek een troostprijs, al kon de Australiër niet ontevreden zijn met een Oceanisch record van 3’47″48. Voor onze landgenoot Ismael Debjani werd het een ‘Dream Mile’ om snel te vergeten. Debjani moest in de openingsronde al harken en zou iets over halfweg uit de wedstrijd verdwijnen, van een nachtmerrie gesproken. Het BR van Pieter-Jan Hannes blijft dus nog even op de tabellen staan.

Nog maar eens Hodgkinson

Keely Hodgkinson – Foto: Diamond League AG

Keely Hodgkinson blijft in 2022 ongeslagen op de 800m. De Britse vice-olympisch kampioene zette in Oslo haar zegereeks verder met een knappe 1’57″71, gevolgd door haar landgenote Laura Muir (1’58″09). De volledig top acht dook in het spoor van Hodgkinson onder twee minuten. De nog altijd maar 20-jarige atlete verloor geen enkele dubbele baanronde sinds haar zege tijdens de Diamond League-finale in Zürich. Ook Alison dos Santos begint stilaan een knappe reeks op te bouwen. De Braziliaan was opnieuw heer en meester op de lage horden in een tijd van 47″26. Op de 110m horden bij de mannen ging de zege zoals verwacht naar Devon Allen, al had de Amerikaan die afgelopen weekend nog het WR benaderde op een betere tijd dan 13″22 gehoopt. Allen tikte op weg naar de finish wel heel wat horden aan.

PR voor De Smet in Kopenhagen

In de Deense hoofdstad Kopenhagen zette Tibo De Smet de 800m in een Continental Tour Bronze-meeting knap naar zijn hand in een tijd van 1’46″54. De atleet van RCG scherpte zo zijn PR licht aan en duikt de top twintig aller tijden binnen. Voor het EK in München is 1’45″90 vereist. Minder verging het Robin Hendrix in het Spaanse Castellon. In een slordige 5.000m maakte Hendrix nooit aanspraak op de EK-limiet van 13’24. Hij finishte uiteindelijk in een tijd van 13’46″87.