Thomas Vanoppen mag zich opmaken voor de prestigieuze NCAA-finale op de 1500m. Vanoppen verzekerde zich gisteren in het Amerikaanse Eugene, waar komende zomer het WK plaatsvindt, voor die finale dankzij een vierde stek in 3’37″65. Op Europese bodem liep Lisa Rooms naar een PR op 5.000m. 

Thomas Vanoppen is aan een sterk zomerseizoen bezig aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Dat bewees de atleet die in de VS de kleuren van Wake Track verdedigt door zich gisteren te verzekeren van de NCAA-finale op de 1500m. De 22-jarige atleet van ACHL liep naar een vierde plaats in een seizoensbeste van 3’37″65, goed voor de vierde Belgische chrono van het moment. In de finale kan het in principe nog sneller gaan met een aantal sterke namen aan de start, waardoor de EK-limiet van 3’36″00 mogelijk lonkt voor onze landgenoot. Vrijdagnacht zit zijn seizoen in de VS erop.

In het Noorse Bergen ging alle aandacht naar Jakob Ingebrigtsen, die een verrassend uitstapje naar de 800m maakte. Aan pure snelheid ontbreekt het de Noor momenteel, want hij moest vrede nemen met een vierde stek in 1’47″22. De zege ging naar onze noorderbuur Tony van Diepen in 1’46″56. In het interview na afloop grapte Ingebrigtsen dat hij de winnaar tijdens een 1500m zou dubbelen. Naomi Van den Broeck was de enige landgenote aan de start in Bergen. De Belgische kampioen op de 400m opteerde voor een 300m. In winderige omstandigheden klokte de atlete af na 37″74, ruim boven haar tweede prestatie aller tijden van 37″39. Pal Haugen Lillefosse zorgde voor het hoogtepunt van de avond door het Noors record in het polsstokspringen te verbeteren tot 5m85. De Deen Axel Vang Christensen verbeterde het 46 jaar oude Europees juniorenrecord op de 3.000m steeple. De Europese juniorenkampioen in het veld klokte af na 8’29″12.

In het Finse Espoo nam Lisa Rooms een 5.000m voor haar rekening. Rooms deed het meer dan degelijk en dook onder 16 minuten. Het uitstapje naar Finland leverde haar een officieel PR op van 15’52″98. Vorig jaar liep de atlete van AVLO sneller in Ninove, weliswaar in een gemengde race. Vanessa Sterckendries slingerde haar hamer 66m73 ver. Maandag was de Belgische recordhoudster nog goed voor 68m01 in Eeklo.

Foto: Lucien Lambotte