Eliott Crestan is zesde geworden op zijn allereerste WK in zaal. De Belgische recordhouder op de 800m had het moeilijk om zijn positie te vinden en liep quasi de hele wedstrijd in laatste of voorlaatste stelling. In de laatste 50m kwam het pak nog mooi samen. Crestan probeerde het langs buitenom, maar geraakte niet meer verder dan een meer dan verdienstelijke zesde plaats. Met 1’46″78 strandt hij op amper 27 honderdsten van het podium.

Op een nummer als de 800m is alles mogelijk, zeker in zaal. Eliott Crestan was op papier één van de traagste finalisten, maar toch was het uitkijken naar wat hij in de WK-finale kon presteren. Crestan had de hele wedstrijd moeilijkheden om zijn positie vast te houden. Telkens weer werd onze jonge landgenoot naar de achterhoede verdrongen. De Belgische kampioen probeerde meermaals naar voren op te rukken, zowel langs de binnen- als de buitenzijde, maar slaagde niet in zijn opzet.

Vooraan verzorgde Marco Arop het tempo. Hij had tot op één ronde van het einde een klein gaatje op de anderen. In de slotronde haakte iedereen weer aan en was het over and out voor de Canadees. Crestan probeerde zichzelf bij het uitkomen van de laatste bocht met een finale versnelling nog in de medailles te lopen. Onze landgenoot kwam nog heel dicht, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een zesde plaats. Een fraai resultaat, zeker als je weet dat hij daarmee slechts 27 honderdsten tekort komt voor het podium. Crestan kreeg uiteindelijk een tijd van 1’46″78 achter zijn naam.

“Ik schrok dat het van bij de start zo snel ging”, vertelde de nummer zes van de wereld. “Vooraf had ik verschillende grote finales herbekeken en daar werd steeds tactisch gelopen. Ik was dus niet op dit wedstrijdscenario voorbereid. Ik moest ook regelmatig een beetje inhouden en weer optrekken. Dat kostte mij ook krachten. Anderzijds, zesde van de wereld zijn blijft echt wel een mooi resultaat. Ik ben heel blij dat ik toch nog een paar atleten achter mij kon laten.”

Het goud ging naar Marciano Garcia, de snelste man van het hele seizoen. De Spanjaard kwam op 100m van de finish aan de leiding en maakte het knap af in 1’46″20. Noah Kibet en Bryce Hoppel mogen straks met respectievelijk 1’46″35 en 1’46″51 mee het podium op.