Bashir Abdi verschijnt op zondag 13 maart aan de start van de Runners’ lab halve marathon in Gentbrugge. De bronzen medaillewinnaar op de olympische marathon van Sapporo loopt in eigen regio zijn enige wedstrijd op Belgische bodem van het jaar. De zege krijgt hij in elk geval niet cadeau. Het NN Running Team, waar Abdi vroeger deel van uitmaakte, vaardigt namelijk een sterk groepje atleten af. De Brit Jake Smith, die in oktober Abdi naar het Europees marathonrecord stuwde als luxehaas, wil het Brits record van Mo Farah aanvallen. De Oegandees Victor Kiplangat dook dan weer in het verleden onder het uur op de halve marathon. 

Binnen een kleine maand verschijnt Bashir Abdi voor de enige keer in 2022 aan de start van een wedstrijd op eigen bodem. Abdi neemt op 13 maart deel aan de tweede editie van de Runners’ lab halve marathon in Gentbrugge. Het wordt meteen ook zijn belangrijkste voorbereidingswedstrijd met het oog op de NN Rotterdam Marathon. Vorig jaar was Abdi goed voor 1u00:30 in eigen stad, waardoor hij op de tweede plaats op de Belgische ranking aller tijden staat.

In tegenstelling tot vorig jaar kan de snelste Belg ooit op de marathon rekenen op stevige concurrentie. Het NN Running Team, waar Abdi tot en met 2020 deel van uitmaakte, vaardigt namelijk een trosje atleten af naar ons land. Jake Smith is één van de nieuwste aanwinsten binnen dat team. De Brit maakte het afgelopen jaar furore door als haas de olympische marathonlimiet te lopen, snelle tijden neer te zetten op de piste en op de weg én als klap op de vuurpijl ook nog eens het Britse team van het EK veldlopen te halen. Daarnaast speelde hij een sleutelrol in de zege én het Europees record van Abdi in Rotterdam, aangezien hij als persoonlijke luxehaas van onze landgenoot fungeerde. Smith jaagt in Gentbrugge op het Brits record van niemand minder dan Mo Farah. Die chrono van 59’32 was in het verleden ook goed voor een Europees record.

Smith krijgt in de Gentse rand het gezelschap van teamgenoten Victor KiplangatEvans MayakaAlfred Ngeno, Abel Sikowo en de Nederlander Richard Douma. Die laatste is de houder van het Nederlands record op de vijf kilometer op de weg. Douma maakt in Gentbrugge zijn debuut op de halve marathon. Laura Weightman maakt geen deel uit van het NN Running Team, maar de Britse debuteert wel op de halve marathon. Weightman haalde in het verleden meermaals finales op grote kampioenschappen op onder meer de 1500m en 5.000m. Zij krijgt op Belgische bodem het gezelschap van Hanna Vandenbussche en Nina Lauwaert. Binnenkort kondigt de organisatie meer namen aan.

Victor Kiplangat – Foto: NN Running Team