Traditiegetrouw volgt na het LBFA-kampioenschap op zaterdag het Vlaams kampioenschap AC op zondag. In de Gentse Topsporthal schoot Tibo De Smet in eigen stad de hoofdvogel af. De atleet van RCG liep van start tot finish aan de leiding en klokte af na een sterke 1’48″10, goed voor de negende chrono aller tijden. Andreas De Lathauwer verbeterde tot twee keer toe het BR kogelstoten bij de junioren met een seniorenkogel. In het Tsjechische Nehvizdy vloog Thomas Carmoy over 2m27, amper één centimeter onder zijn PR. 

Het Vlaams kampioenschap AC in De Gentse Topsporthal heeft in tegenstelling tot het LBFA-kampioenschap één dag eerder geen WK-limiet(en) opgeleverd. Tibo De Smet maakte wel indruk op de 800m. De Smet ging namelijk meteen naar de kop. Hij kreeg Europees beloftekampioen op de 1500m, Ruben Verheyden, in zijn spoor. Verheyden moest alle zeilen bijzetten om een ontketende De Smet bij te houden. In de slotronde diende hij Verheyden de genadeslag toe door nog een versnelling hoger schakelen. De winnaar klokte af na 1’48″10, goed voor de negende plaats op de ranking aller tijden. Verheyden kon niet ontevreden zijn met een nieuw PR in zaal van 1’49″18. Ward Leunckens vervolledigde het podium, weliswaar op ruim drie seconden van De Smet.

“Eerder deze maand liep ik al een degelijke 800m. Toen kon ik rekenen op haaswerk van Dylan Owusu. Nu koos ik ervoor om zelf het tempowerk op te knappen. Ik had liever nog iets sneller gepasseerd halfweg, maar ben méér dan tevreden met de eindtijd. De komende weken hoop ik me nog te bewijzen. Hopelijk kan ik proeven van één of meerdere meetings in het buitenland, zodat ik de de kans krijg om onder 1’48 te blijven”, aldus De Smet.

Tibo De Smet – Foto: Peter Wagemans

De 60m bij de mannen en vrouwen leverde mooie duels op. Elise Mehuys verraste in de reeksen van de 60m door met 7″36 veruit de snelste chrono neer te zetten. Topfavoriete Rani Rosius moest in de reeksen vrede nemen met 7″43. In de finale kwam het competitiebeest in Rosius bovendrijven. Ondanks een fenomenale start van Mehuys was het Rosius die aan de finish de beste was in een tijd van 7″40, voor Mehuys en een verrassende Lien Torfs, die met 7″48 onder meer Imke Vervaet achter zich liet. Zowel Rosius als Mehuys zullen de komende weken flirten met de WK-limiet van 7″30.

Bij de mannen werd het op het kortste sprintnummer uitkijken naar de strijd tussen trainingsmakkers Kobe Vleminckx en Simon Verherstraeten. Vleminckx noteerde 6″72 in de reeksen en leek daardoor de grote favoriet voor de finale. Verherstraeten gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Het bleef spannend tot op de streep, maar uiteindelijk haalde Vleminckx toch zijn gram met 6″71. Verherstraeten kon niet ontevreden zijn met een nieuw PR van 6″71. Vleminckx opent binnen twee weken in Dortmund de jacht op de Wk-limiet van 6″63.

Kobe Vleminckx – Foto: Lucien Lambotte

Matthias Quintelier was de beste in het kogelstoten bij de heren met een worp van 18m77, amper 10 centimeter onder het Belgisch record. Junior Andreas De Lathauwer, eerder dit seizoen al goed voor een junioren-BR van 18m45 met een kogel van zes kilogram, verbeterde in twee keer het BR bij de junioren met een seniorenkogel van 7,26 kilogram. In zijn eerste poging schoot hij meteen raak met 15m97. Vervolgens pakte hij uit met een stevige 16m51 in zijn derde poging. De 18-jarige atleet van VS heeft daardoor twee BR’s in zijn bezit. Discuswerper Philip Milanov sloot de kogelcompetitie af op de tweede plaats met 17m75.

Carmoy maakte indruk in Tsjechië

Thomas Carmoy liet het LBFA-kampioenschap van gisteren links liggen. De Belgische recordhouder bij de beloften opteerde namelijk voor een meeting in het Tsjechische Nehvizdy. Die beslissing pakte goed uit, aangezien Carmoy zijn PR tot op één centimeter benaderde met een sprong over 2m27. De man van CRAC scoort zo ook belangrijke punten met het hoog op de wereldranking die hem komende zomer naar zowel het WK in Eugene als het EK in München kan stuwen.

Alle resultaten van het Vlaams kampioenschap AC kan u hier terugvinden.