Hordeloper Michael Obasuyi doet vanavond in het Duitse Karlsruhe een eerste poging om zich te verzekeren van het WK indoor. Daarvoor moet de derde Belgische performer aller tijden op de 60m horden 7″72 lopen. Het PR van de atleet bedraagt 7″67. In een sterk deelnemersveld krijgt hij vanavond mogelijk twee kansen, aangezien zowel reeksen als een eventuele finale gepland staan. 

Michael Obasuyi opent vanavond de jacht op de limiet voor het WK indoor in Belgrado. De 22-jarige hordeloper verschijnt aan de start van de World Indoor Tour-meeting in het Duitse Karlsruhe. Obasuyi wil het komende indoorseizoen bewijzen wat hij vorig jaar niet kon laten zien door een blessure in de aanloop naar het EK in Torun. “Vorige winter was ik goed bezig en in vorm, maar dan volgde die scheur aan de adductoren waardoor ik meteen een kruis kon maken over de resterende indoorwedstrijden en het EK. Ik heb dan ook het gevoel dat ik toen niet heb laten zien wat ik in mijn mars had. De komende weken wil ik de lijn van het outdoorseizoen doortrekken. Dat betekent dat ik onder de 7″60 moet kunnen duiken, wat ik zelf als een mooi doel beschouw”, aldus de atleet van OEH.

De hoge horden leveren altijd spektakel op door het onvoorspelbare karakter van de wedstrijden. Dat weet Obasuyi als geen ander, maar één ding staat vast: hij wil niet gewoon meelopen in Karlsruhe. “De eerste echte wedstrijden is het altijd een beetje zoeken naar het juiste gevoel, maar ik wil niet voor niks naar Duitsland afreizen. Ik wil graag met een mooie koers beginnen, liefst onder 7″70. Qua voorbereiding kan ik zeker niet klagen. Alles is vlot verlopen en een stage op Tenerife heeft veel deugd gedaan. Eind december heb ik de benen eens getest in de Topsporthal. Ik liep toen 7″82, maar had eigenlijk pas aan de derde horde door dat ik echt in een wedstrijd zat. Het gaf wel vertrouwen om zonder enorm specifiek werk zo’n tijd te lopen. Met het oog op WK wil ik geen grote uitspraken doen. Ik weet namelijk niet echt wat ik moet verwachten, aangezien ik nooit eerder aan de start van een kampioenschap in zaal stond. Het blijft een speciaal gegeven, omdat op uitzondering van een paar kleppers iedereen aan elkaar gewaagd is. Het is dus kwestie om geen fouten te maken en veel bij te leren.”

Als Obasuyi in de buurt van 7″60 komt, dan lonkt ook het Belgisch record van de topsportcoördinator bij de Franstalige Atletiekliga Jonathan N’Senga (7″55). “Op termijn wil ik zowel het record in zaal, als in openlucht op mijn naam hebben, maar het is zeker niet de bedoeling dat ik daar nu actief mee bezig ben. Ik wil zo snel mogelijk gaan en vroeg of laat vertaalt zich dat hopelijk ook in die records. Het voornaamste blijft om te profiteren van het indoorseizoen om aan mijn start en eerste hordes te werken. Wedstrijden blijven op dat vlak de beste training. Word ik een betere starter, dan speel ik ook vanaf de eerste horde mee om de knikkers. Bovendien doen de wedstrijden deugd als een onderbreking tussen de zware trainingen door. Je voelt je echt opnieuw atleet als je kan reizen en lopen tegen de beste van de wereld”, besloot de hordeloper die na Karlsruhe onder meer aan de start verschijnt in Berlijn (4 februari), Val-de-Reuil (14 februari) en Liévin (17 februari).

Michael Obasuyi – Foto: Lucien Lambotte