De eerste World Indoor Tour Gold-meeting van het seizoen heeft meteen vuurwerk opgeleverd. Armand ‘Mondo’ Duplantis imponeerde in het Duitse Karlsruhe door in het polsstokspringen over 6m02 te vliegen. Berihu Aregawi ging in de 3.000m op zoek naar het wereldrecord. De Ethiopiër, die onlangs nog het WR op de vijf kilometer op de weg aanscherpte, zette met 7’26″20 de vijfde prestatie aller tijden neer. Onze landgenoot Michael Obasuyi strandde in de reeksen van de 60m horden op een zucht van de WK-limiet met een tijd van 7″74. 

De allereerste World Indoor Tour Gold-meeting van het jaar heeft niet teleurgesteld. In het Duitse Karlsruhe lieten de grote namen zich geleden. Polsstokfenomeen Armand ‘Mondo’ Duplantis had welgeteld vier sprongen nodig om de overwinning op zijn naam te schrijven. De Zweed ging foutloos over 5m51, 5m71, 5m89 én tot slot 6m02. Duplantis deed zo zeven centimeter beter dan het meetingrecord van Renaud Lavillenie en is logischerwijs ook de beste performer van het jaar. De lat ging overigens nog naar 6m19, maar een nieuw wereldrecord kwam er niet. Al was de eerste poging op die hoogte wel bijzonder nipt. Zijn landgenoot, Thobias Montler, was de beste in het verspringen met 8m02. De Franse junior Erwan Konate pakte uit met 7m98, goed voor een Europees indoorrecord bij de atleten onder 20 jaar.

Op de 60m horden werd het uitkijken naar Michael Obasuyi. Onze landgenoot ging van start in de bijzonder sterke eerste van twee reeksen op de 60m horden. Obasuyi, die na de eerste horde even zijn ritme verloor, klokte af na 7″74. Hij bleef zo amper twee honderdsten boven de WK-limiet. Voor de finale was in Karlsruhe 7″73 nodig. Europees outdoorkampioen Pascal Martinot-Lagarde won die finale in een beste wereldjaarprestatie van 7″54. Bij de vrouwen moest de fotofinish duidelijk brengen over wie al dan niet de bloemen mee naar huis mocht nemen. De Jamaicaanse Danielle Williams en Franse Cyréna Samba-Mayela kregen namelijk allebei 7″84 achter hun naam. Williams dook net iets meer naar de lijn én dat leverde haar de zege op mét één duizendste van een seconde.

Berihu Aregawi maakte van de 3.000m een heuse onemanshow. Na puik haaswerk van een Duits duo ging de Ethiopiër op zoek naar het WR in zaal. Dat record sneuvelde niet, maar met 7’26″20 snelde hij wel naar de vijfde prestatie aller tijden. De Spanjaard Adel Mechaal werd knap tweede, weliswaar op tien seconden van de winnaar. Op de 1500m bij de vrouwen was het eveneens Ethiopië boven. Axumawit Embaye snelde naar een beste wereldjaarprestatie van 4’02″12, op de voet gevolgd door haar landgenotes Meshesha en Hailu. Onze noorderbuur Lieke Klaver verzekerde zich op de 400m van een WK-ticket dankzij haar chrono van 52″41. Die tijd volstond niet voor de zege, aangezien de Poolse Anna Kielbasinska 51″92 noteerde.

Morgen volgt al de tweede World Indoor Tour Gold-meeting van het winterseizoen met de Millrose Games in New York.

Berihu Aregawi – Foto: Cursa dels Nassos/Xavi Ballart