Koen Naert staat zondagochtend in Valencia aan de start van zijn elfde marathon. Naert, de tiende van de Olympische Spelen op de mythische afstand, droomt van een nieuw PR. Op de Belgische ranglijst aller tijden kan de regerende Europese kampioen over voormalig Belgisch recordhouder Vincent Rousseau springen mits een PR van meer dan 19 seconden. 

Koen Naert verschijnt komende zondag aan de start van de marathon van Valencia. Voor Naert, die afgelopen zomer beslag legde op een tiende plaats in de olympische marathon, wordt het zijn elfde poging om zo snel mogelijk 42,195 kilometer af te haspelen. Na een moeilijk begin van zijn voorbereiding in de nasleep van de Spelen lijkt Naert net op tijd op stoom gekomen om zondag sneller dan ooit te gaan. “Ik heb een heel goede trainingsperiode achter de rug. Samen met mijn trainer Raymond Van Paemel hebben we een paar kleine details aangepast in vergelijking met de voorbereiding richting Sapporo. Die aanpassingen zijn goed verlopen. Het feit dat de voorbereiding op Parijs 2024 begonnen zijn, betekent ook dat er wat risico’s mogen genomen worden. Mijn atletenjaar kan overigens niet meer stuk met een PR op de halve marathon, een evenaring van mijn PR op de 10 kilometer en de tiende stek in Sapporo”, vertelt Naert aan Hardloopnetwerk.

Net zoals in de voorbereiding op de Spelen trok Naert naar Kenia om er zich op hoogte voor te bereiden. “De focus lag op het in vorm komen met het oog op zondag. Na de Spelen heb ik mijn lichaam voldoende tijd gegund om uit te rusten na die zware olympische marathon. Dat was écht nodig en heb ik ook gevoeld in opbouw. Het ging héél moeizaam in het begin, dus mentaal was die heropstart best zwaar. Een marathon betekent voor mij dat ik luister naar mijn lichaam, wat inhoudt dat ik het merendeel van m’n training alleen afhaspel. Ik heb altijd vertrouwen gehad in het proces en nu blijkt dat terecht. In Kenia heb ik grote stappen gezet op conditioneel vlak, wat vertrouwen geeft voor de marathon van zondag.”

Koen Naert tijdens de Brussel Airport Half Marathon in oktober – Foto: Golazo

Het doel komende zondag is vrij simpel: sneller dan ooit lopen. Dat betekent dat Naert de jacht opent op zijn PR van 2u07:39. Wil hij voormalig Belgisch recordhouder Vincent Rousseau voorbijsteken op de ranglijst aller tijden, dan moet hij onder 2u07:20 duiken. “Ik voel met klaar om een aanval op mijn PR te doen. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar met mijn PR is dat allerminst het geval. Alles moet meezitten, maar mijn huidige conditie doet het beste vermoeden. Stiekem droom ik ervan op onder het voormalige BR van Vincent Rousseau te duiken. Dat zou voor mij enorm veel beteken, maar ik wil vooral hard gaan”, besloot Naert, die zondag het gezelschap krijgt van een trosje landgenoten.

Soufiane BouchikhiThomas De Bock en Dorian Boulvin zijn drie bekende namen. Boulvin verschijnt voor het eerst aan de start van een marathon. De Bock droomt van een duik onder 2u11 en Bouchikhi wil maar wat graag bewijzen dat hij op de marathon uit de voeten kan. Naast dat trio maken ook Pierre Denays, die Naert in Kenia begeleidde als kinesitherapeut en duatleet Angelo Vandecasteele hun opwachting. Naert is ondanks zijn stevig PR overigens pas de 23ste atleet op de inschrijvingslijst. Er wordt komende zondag onder meer vuurwerk verwacht van Geoffrey Kamworor. De meervoudige wereldkampioen op de halve marathon wil op termijn onder twee uur duiken in een stadsmarathon, maar hoopt vooral een tijd in de buurt van 2u03-04 neer te zetten in de Spaanse havenstad. Het PR van de razendsnelle Keniaan op de halve marathon én tweevoudige winnaar van de marathon van New York bedraagt voorlopig ‘slechts’ 2u06:12.

Ideaal lijken de weersomstandigheden voor zondag momenteel niet. Qua temperaturen is er sprake van ideaal marathonweer, maar er wordt een hevige wind voorspeld. Die wind kan roet in het eten van snelle tijden gooien. Afwachten dus tot zondag.

Geoffrey Kamworor – Foto: NN Running Team