De TCS Amsterdam Marathon leverde op zondagochtend vuurwerk op in de Nederlandse hoofdstad. Zowel bij de mannen, als bij de vrouwen sneuvelde het parcoursrecord dankzij respectievelijk de Ethiopiër Tamirat Tola en de Keniaanse Angela Tanui. Tola dook als eerste man ooit op Nederlandse bodem onder 2u04, Tanui bleef als eerste vrouw ooit bij onze noorderburen onder de grens van 2u18. Astrid Verhoeven liet zich opmerken met een stevig PR van 2u34:30.

Een week na een stevig marathonweekend met de Marathon Majors in Chicago en Boston was het zondagochtend de beurt aan de TCS Amsterdam Marathon. In ideaal marathonweer werd snoeihard gelopen bij onze noorderburen. Bij de mannen dook de volledige top tien onder 2u07. In de eindfase was de Ethiopiër Tamirat Tola duidelijk de sterkste. Tola scherpte met een topchrono van 2u03:39 het parcoursrecord aan en mag zich de tweede snelste man van 2021 noemen. De Keniaan Moses Koech en Ethiopiër Leul Gebresilase vervolledigden het podium. Dat duo bleef net niet onder 2u04. De eerste Belg in Amsterdam was Joris Keppens op plaats 27 met een knap PR van 2u14:51. De Nederlandse titel ging naar Khalid Choukoud die met 2u10:25 zowat twee en een halve minuut beter deed dan Benjamin de Haan.

Ook bij de vrouwen sneuvelde het parcoursrecord. De Keniaanse Angela Tanui stoomde naar een toptijd van 2u17:57, eveneens de op één na snelste chrono van het jaar. Tanui droeg aan de finish haar zege op aan de haar landgenote Agnes Tirop. Tirop werd eerder deze week in Kenia gewelddadig om het leven gebracht door haar man en trainer. Astrid Verhoeven liep naar een bijzonder knappe tijd in haar tweede marathon. Met 2u34:30 zet de atlete een stevige stap vooruit. Het wordt dus uitkijken wat Verhoeven, 26 intussen, de komende jaren kan tonen op de mythische afstand. Ook Kim Geypen en Karen Van Proeyen deden het niet onaardig op Nederlandse bodem met respectievelijk 2u40:25 en 2u41:11. Nina Lauwaert liep ongeveer 30 kilometer als eerste landgenote in de wedstrijd, tot het licht uitging bij de ervaren rot op de marathon. Lauwaert haalde de finish niet. De Nederlandse titel ging naar Ruth van der Meijden in 2u29:55.

Naast Amsterdam stond er ook in Parijs een grote marathon van niveau gepland. Bij de heren snelde Elisha Rotich naar een tijd van 2u04:21. Rotich snoepte zo het parcoursrecord van ene Kenenisa Bekele af in de Franse hoofdstad. Volgende week zondag wordt het uitkijken naar de de Rotterdam Marathon met hopelijk een hoofdrol voor Bashir Abdi, die een gooi doet naar het Europees record. De bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen moet daarvoor beter doen dan 2u04:16.