Vanavond is het uitkijken naar de 45ste Allianz Memorial Van Damme. Ondanks het wegvallen van een aantal grote namen zoals Karsten Warholm, Elaine Thompson-Herah en Jakob Ingebrigtsen belooft het een wondermooie atletiekavond te worden in het Koning Boudewijnstadion, zeker omdat de omstandigheden ideaal lijken om records te laten sneuvelen. Langs Belgische zijde wordt het onder meer uitkijken naar Elise Vanderelst, Nafi Thiam, Jonathan Sacoor en Ismael Debjani. Op internationaal vlak zijn Mondo Duplantis, Sifan Hassan en Alison dos Santos namen om de in gaten te houden. 

De 45ste Allianz Memorial Van Damme belooft nu al een afspraak met de geschiedenis te worden, aangezien er voor het eerst sinds de Memorial van 2019 opnieuw zo’n groot publiek zal verzamelen voor een atletiekevenement in eigen land. Zowat 28.000 toeschouwers zullen de atleten aanvuren tijdens de laatste manche voor de grote finale van de Wanda Diamond League in Zürich van volgende week. De blikvanger in Brussel zou Armand ‘Mondo’ Duplantis kunnen worden. Het Zweedse polsstokfenomeen kroonde zich in Tokio tot olympisch kampioen en verzorgt altijd het spektakel. Duplantis gaf al aan in supervorm te verkeren en kan daardoor zomaar zijn eigen wereldrecord aanvallen. In diezelfde competitie wordt het uitkijken of Ben Broeders hoger dan ooit kan vliegen. De Belgische recordhouder vloog onlangs in Leuven naar 5m81 en droomt ervan om voor eigen publiek richting 5m85 te gaan.

In het hoogspringen neemt olympisch kampioene op de zevenkamp, Nafi Thiam, het op tegen de volledige top vijf van de Olympische Spelen in Tokio. De grote favoriete in Brussel is dus op papier olympisch kampioene Mariya Lasitskene, al zal de atlete die onder neutrale vlag uitkomt moeten opletten voor Nicola McDermott en Yaroslava Mahuchikh. De 400m bij de mannen lijkt een strijd te gaan worden tussen Kirani James, die in Tokio zijn olympische medaillecollectie vervolledigde en Michael Cherry. Op de baanronde verschijnen met Jonathan Sacoor en Alexander Doom respectievelijk de snelste Belg van het seizoen en de Belgische kampioen aan de start. Bij de vrouwen is er een 400m in het teken van een strijd tussen de Lage Landen met Camille Laus en Paulien Couckuyt in een hoofdrol.

De 200m bij de vrouwen kan zelfs zonder olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah het nodige vuurwerk opleveren. Christine Mboma snelde in Tokio naar zilver. De wereldrecordhoudster bij de junioren beschikt over het snelste PR, maar zal de zege niet cadeau krijgen. Met namen zoals Shericka JacksonSha’Carri Richardson en wereldkampioene Dina Asher-Smith aan de start zou het zomaar de meest hoogstaande wedstrijd van de avond kunnen worden. Rani Rosius en Imke Vervaet zorgen voor de Belgische vertegenwoordiging in dat topveld.

Op de middellange afstand zijn Elise Vanderelst en Ismael Debjani op recordjacht. Vanderelst hoopt op de mijl haar derde BR van het zomerseizoen te behalen in het gezelschap van wereldrecordhoudster Sifan Hassan. Debjani kan zich dan weer bewijzen in een indrukwekkend deelnemersveld op de 1500m, waarin onder meer Abel KipsangMohamed Katir en Stewart McSweyn aan de start verschijnen. Ook Jochem Vermeulen krijgt zijn kans op die 1500m en kan dus op zoek naar een eerste duik onder 3’35. Eliott Crestan krijgt een 800m op zijn maat met Kenianen Ferguson Rotich en Cornelius Tuwei als grootste uitdagers. Ook landgenoten Aurele VandeputtePieter Sisk, Ruben Verheyden en Tibo De Smet mogen opdraven in de dubbele baanronde. De vrouwen op de 800m mogen de Memorial afsluiten. Dé uitgesproken topfavoriet is de Britse juniorensensatie Keely Hodgkinson, die in Tokio het zilver greep met een fantastische chrono van 1’55″88.

De 100m bij de mannen wordt een open strijd van om en bij 10 seconden. Fred Kerley is als zilveren medaillewinnaar van Tokio dé favoriet, maar zijn landgenoten Trayvon Bromell en Michael Norman zullen zich ongetwijfeld willen bewijzen. Ook de Keniaan Ferdinand Omurwa en de Zuid-Afrikaan Akani Simbine kunnen als gekken uit de startblokken vliegen, waardoor het een interessant wordt om zien wie profiteert van de razendsnelle piste in Brussel. Op de 5.000m bij de vrouwen wordt jacht gemaakt op de beste wereldjaarprestatie. Hellen Obiri en Francine Niyonsaba zijn op papier de grote favorietes in de langste race van de avond.

Geen Karsten Warholm op de lage horden, maar met Alison dos Santos staat wel de bronzen medaillewinnaar van Tokio aan de start. Het Braziliaanse supertalent dook op de Spelen onder het voormalige WR van Kevin Young en hoopt brandhout te maken van het meetingrecord in Brussel. Zijn grootste uitdager moet Kyron McMaster, die net naast het podium viel op de Spelen, worden. Op de hoge horden bij de vrouwen draven met Anne Zagré en Noor Vidts twee Belgen op. Meestrijden voor de zege wordt zelfs voor Belgisch recordhoudster Zagré geen sinecure, aangezien maar liefst vijf vrouwen aan de start verschijnen die dit jaar onder 12″60 doken. Tobi Amusan heeft het snelste PR op haar naam staan, onze noorderbuur Nadine Visser blaakt van zelfvertrouwen na haar Nederlands record in Parijs.

Het verspringen bij de mannen is niet meteen de meest hoogstaande discipline van de avond, maar de competitie kan wel bijzonder spannend worden bij gebrek aan uitgesproken favoriet. Steffin McCarter was van alle deelnemers voorlopig de beste performer in 2021. Man in vorm is de Franse wereldkampioen bij de junioren, Erwan Konate. Meerkamper Jente Hauttekeete krijgt een unieke kans om van dit niveau te proeven als junior.

U kan de Allianz Memorial Van Damme live volgen via Canvas vanaf 19u35.

2 REACTIES

  1. Amateuristische organisatie: 87 euro voor ticket, meer dan 40 minuten in blakende zon gestaan omdat de deurtjes niet open gingen niemand die wist wat gedaan
    maar toch blij gezind en klaar voor een mooie atletiekavond

  2. Blamage voor de memorial. Kevin Borlée zou altijd als eerste op de deelnemerslijst van de 400 m moeten staan. Dat Kevin Borlée die ons meer dan een decennium zoveel atletiekplezier heeft bezorgd geen startplaats kreeg voor de 400 m is de schaamte voorbij. Een totaal gebrek aan respect ook aan Jacques Borlée. Jammer dat Jonathan Saccoor (een groot talent die zich echter dringend moet herpakken) er niet aan gedacht heeft om zijn plaats af te staan.

Reacties zijn gesloten.