Simon Debognies heeft in Finland bewezen dat zijn sterke 5.000m in Ninove geen toevalstreffer was. Debognies verscheen in Lahti aan de start van een 3.000m, een afstand waarop hij vorige week in Huizingen nog zijn PR héél licht aanscherpte. In tegenstelling tot afgelopen zaterdag moest de 25-jarige atleet nu niet zelf het vuile werk opknappen met een sterke 7’46″24 als resultaat. Debognies wipt zo over onder meer trainingsmakker Isaac Kimeli naar de achtste plaats op de ranking aller tijden in eigen land.

Simon Debognies is helemaal terug van weggeweest. Dat bewees de atleet van OEH al door op de Flanders Cup in Ninove naar 13’23″58 te lopen op 5.000m. Debognies bleef echter niet bij de pakken zitten na die knaltijd en wil zich in het huidige zomerseizoen nog bewijzen. Afgelopen zaterdag scherpte de afstandsloper zijn PR op de 3.000m aan in eigen regio op Flanders Cup in Huizingen, maar de 25-jarige atleet wist als geen ander dat een duik onder 7’50 zeker tot de mogelijkheden moest behoren. Dat bewees hij ook in het Finse Lahti. In tegenstelling tot afgelopen zaterdag in Huizingen moest Debognies niet zelf het tempowerk voor zijn rekening nemen in de tweede wedstrijdhelft.

Onze landgenoot ging een duel aan met een Scandinavisch duo. De Noor Narve Nordas bleek een klasse te sterk met 7’41″31, binnen de seconde gevolgd door de Zweed Andreas Almgren. Debognies gaf een kleine vijf seconden toe op het kopduo, maar noteerde met 7’46″24 wel een PR van net geen vijf seconden. Met zijn chrono springt hij over onder meer Isaac Kimeli naar de achtste plaats op de ranking aller tijden in openlucht. Het is een tweede grote opsteker na zijn sterke 5.000m in Ninove. In het verleden was de atleet onder meer goed voor zilver op het EK voor junioren en EK voor beloften. In 2018 en 2019 liep het echter twee keer grondig fout bij Debognies, die telkens een zware blessure opliep en in totaal bijna een jaar aan de kant stond.