Op het WK voor junioren in het Keniaanse Nairobi kan er de komende twee dagen Belgische atletiekgeschiedenis geschreven worden. Europees juniorenkampioen Jente Hauttekeete kan namelijk, indien hij geen grote problemen kent tijdens de tienkamp, ook meestrijden voor de wereldtitel. De Belgische recordhouder krijgt in Kenia het gezelschap van goede vriend Jef Misplon, die in de ranking aller tijden wil opschuiven. De tienkamp van het meerkampduo kan u hier volgen aan de hand van live-updates.

16u40: Jente Hauttekeete sluit de eerste dag méér dan in stijl af met een klein PR op de 400m. Met 48″99 duikt hij voor het eerst onder 49 seconden. De Tsjech Doubek stormde na 150 meter voorbij Hauttekeete en dat prikkelde de leider in de tussenstand. Indien onze landgenoot morgen kan overtuigen, dan krijgt hij in elk geval zicht op een eindscore boven 8.200 punten. In de tussenstand is Doubek de eerste achtervolger op ruim 200 punten van Hauttekeete. Misplon kon opnieuw niet geheel overtuigen met 51″93. Er moet al veel gebeuren, wil de atleet zijn PR in de tienkamp evenaren.

15u53: Zonder beelden van de sprongen op 2m12 is het moeilijk om te concluderen wat er mogelijk fout ging, maar Hauttekeete kan tevreden terugblikken op zijn competitie met 2m09. De vraag is vooral of hij tijdens de baanronde zijn sterke prestatie van het EK in Tallinn kan evenaren, of verbeteren. Toen moest Hauttekeete vrezen voor zijn leidersplaats, dat is nu absoluut niet het geval. Mogelijk kan de hoogte van om en bij 1800m hem een voordeel opleveren.

15u45: De vliegende tienkamper laat zich gelden, want de lat ligt intussen op 2m09 na één misser op 2m03, om vervolgens uit te pakken met een gelukte poging op die hoogte én 2m06. Springt Hauttekeete over 2m09, dan evenaart hij zijn beste meerkamp. Indien hij beter kan doen, dan kan hij zichzelf op weg helpen naar een eindtotaal in de buurt van 8.300 punten, iets wat alleen de wereldrecordhouder Niklas Kaul hem voordeed. Buiten beeld heeft Hauttekeete de klus geklaard, waardoor het uitkijken wordt naar een aanval op zijn PR. De lat gaat naar 2m12.

15u25: Gokken en verliezen staat niet in het woordenboek van Hauttekeete, die ook meteen over 1m97 springt en voorlopig slechts twee sprongen in de benen heeft. En ja hoor op 2m00 doet de man van KAAG het opnieuw. Durft hij opnieuw een gokje wagen?

15u15: Hauttekeete is aan het hoogspringen begonnen. De leider in de tienkamp wipt over 1m91, maar lijkt niet geheel tevreden met de uitvoering van zijn sprong. 1m94 laat hij links liggen, om krachten te sparen met het oog op wat hopelijk een aanval op zijn PR van 2m10 kan worden.

14u45: Zoals verwacht zien we Jente Hauttekeete pas in actie tijdens het hoogspringen in de buurt van 1m90. Jef Misplon begint logischerwijs lager en springt over 1m76 en 1m79. Op die laatste hoogte had de man van RCG een tweede poging nodig. Op 1m82 kruipt hij door het oog van naald, maar in de derde poging lukt het alsnog voor de meerkamper. Drie centimeter hoger vergaat het hem beter, aangezien hij slechts twee pogingen nodig heeft om de klus te klaren. Op 1m88 is het einde verhaal, ondanks dat er meer in lijkt te zitten voor Misplon. Hauttekeete kan dus zo dadelijk beginnen op 1m91.

10u20: Dat Hauttekeete een klasbak is, kon u al merken tijdens het EK voor junioren in Tallinn. Maar met een derde poging van 15m61 in het kogelstoten bewijst de atleet dat hij niet zomaar voor de wereldtitel gaat in Nairobi. Hij benadert zijn PR tot op 2 centimeter en doet 30 centimeter beter dan tijdens zijn recordmeerkamp. Misplon kan zich niet verbeteren en noteert een foutpoging. De tienkampers krijgen nu een middagpauze, alvorens ze om 14u17 Belgische tijd aan de slag mogen in het hoogspringen. Hauttekeete leidt zoals verwacht de tussenstand en ligt op koers voor een score van 8.200 punten.

10u10: Onze landgenoten zijn sterk bezig in het kogelstoten. Na een mindere eerste poging herpakt Misplon zich met een aardige 14m19. Hauttekeete begint beter met 15m18 en verbeterde zich intussen naar 15m36, vijf centimeter beter dan tijdens zijn recordmeerkamp.

9u45: Goed nieuws vanuit de Keniaanse hoofdstad: het protest van de Belgische delegatie levert Hauttekeete een geldige tweede poging op. Het verschil tussen 7m01 en 7m44 is gigantisch, aangezien de meerkamper zo uitzicht behoudt op een monsterscore. Zo dadelijk mogen de Belgen aan de slag in het kogelstoten, een discipline waarin Hauttekeete volgens zijn entourage in staat moet zijn om richting 16 meter te gaan.

9u20: Het verspringen wordt niet in beeld gebracht door de organisatie, waardoor het scorebordjournalistiek wordt. Hauttekeete zet een sterke 7m44 neer in zijn tweede poging na een mindere eerste poging. De jury beslist echter om die tweede poging af te keuren. In zijn derde poging noteert de Belgische recordhouder 7m01. Het is voorlopig afwachten of die tweede poging alsnog geldig wordt, want anders verliest de atleet maar liefst 100 punten ten opzichte van die 7m44. Misplon noteert 6m19 en blijft zo een slordige 30 centimeter onder zijn PR.

8u15: Jente Hauttekeete is uitstekend aan zijn tienkamp begonnen op het WK voor junioren. De atleet van KAAG knalt uit de blokken en snelt naar zijn eerste zege van de dag in een scherpe 10″89. De meerkamper doet zo beter dan tijdens zijn recordmeerkamp op het EK. Jef Misplon begint degelijk met 11″76, vijf honderdsten boven zijn PR. Het duo begint zo dadelijk aan het verspringen.