Elise Vanderelst is niet in de buurt gekomen van de olympische finale op de 1.500 meter. De Europese indoorkampioene, die relatief snel moest afhaken, finishte als elfde in haar reeks in 4’04″86. Ze liep ondanks een loden hitte wel de tweede chrono uit haar carrière.

De eerste vijf mochten samen met de twee snelste verliezers naar de olympische finale. In de eerste reeks zat het niet mee voor Vanderelst, want het ging meteen geweldig hard. De Keniaanse titelverdediger Faith Kipyegon won in 3’56″80. Kristiina Maki liep als zevende – de plaats om in de gaten te houden voor de verliezende tijden – nog 4’01″23.

In de tweede reeks ging het ietsje trager, waardoor onze landgenote top vijf nodig had. Daar kwam ze niet bij in de buurt. Eens de koers ontplofte, moest ze relatief snel afhaken. Ze beëindigt haar Spelen als twintigste, nog altijd meer dan degelijk op je 23e. Ze liep in Tokio de tweede en de derde chrono uit haar carrière.