Het was twintig minuten lang bibberen, maar Elise Vanderelst heeft zich met de verliezende tijden geplaatst voor de halve finales van de olympische 1.500 meter in Tokio. Ze finishte als negende in haar reeks, maar dat bleek uiteindelijk voldoende.

De eerste zes mochten samen met de zes snelste verliezers naar de halve finales. Vanderelst liep een attente race en zat altijd in derde of vierde positie, maar in een pittige laatste ronde beschikte ze niet meer over het eindschot dat ze eerder dit jaar wel al verschillende keren liet zien. Vooral in de laatste rechte lijn werd het moeilijk en viel ze terug naar de negende plaats, om uiteindelijk te finishen in 4’05″63. Dat is de tweede tijd uit haar carrière.

Vanderelst liep zelf in de eerste reeks, maar haar chrono bleek uiteindelijk, na drie reeksen, de vijfde verliezende tijd en dus staat de Europese indoorkampioene in de halve finales.

In reeks twee maakte Sifan Hassan zwaar indruk. Ze viel bij het ingaan van de laatste ronde, maar won uiteindelijk toch nog haar reeks. Vanavond loopt ze alweer de finale van de 5.000 meter.