Thomas Vanoppen kan opgelucht ademhalen. Nadat de atleet van ACHL ten val kwam in de reeksen van de 1500m op het EK voor beloften in Tallinn werd het afwachten. Een eerste klacht van het Belgische team werd verworpen. Een tweede klacht werd zo’n vier uur na de race aanvaard. Ook de Nederlander Robin van Riel mag via de groene tafel naar de finale van zaterdag. Daardoor starten maar liefst 17 atleten in de finale.

Thomas Vanoppen had zijn eerste EK op de piste ongetwijfeld anders voorgesteld. Na zowat 500m kreeg de atleet een stevige duw van een Ierse concurrent. Vanoppen verloor het evenwicht en viel. Onze landgenoot sleurde de Nederlander Robin van Riel mee in zijn val. Dat duo was dus op achtervolgen aangewezen. Vanoppen streed nog dapper, maar kwam nipt tekort om zich te plaatsen voor de finale. Na het bekijken van beelden diende het Belgische team in Tallinn een terechte klacht in, aangezien de duw van de Ier de oorzaak van de valpartij bleek.

Na ongeveer vier uur volgde het verlossende verdict: Vanoppen wordt net zoals Van Riel opgevist voor de finale. Daardoor treden maar liefst 17 atleten aan in de finale op zaterdag, waarin er dus nu twee Belgen starten met ook Ruben Verheyden. “Ik weet als geen ander dat er veel kan gebeuren in een 1500m. Dat je aangetikt kan worden, is dan ook een logisch verhaal. Dit was echter anders, aangezien ik een volle duw in de rug kreeg. Vervolgens heb ik nog geprobeerd om de benen van onder mijn lijf te lopen. Ik heb nog nooit zo’n verzuring meegemaakt denk ik”, vertelde Vanoppen na afloop. Morgen proberen we de atleet te strikken voor een nieuwe reactie.