Jonathan Borlée zal dit weekend niet aan de start verschijnen van het BK AC. Borlée, die sinds het EK indoor in Torun op de sukkel is met diverse blessures, is volgens coach en vader Jacques Borlée niet fit genoeg om al in actie te treden. De afgelopen weken zakte de Belgische recordhouder op de 400m stevig op de World Ranking, waardoor een indviduele deelname aan de Spelen zo goed als onmogelijk werd. De tweelingbroer van Kevin krijgt op de Spelen wel de rol van “joker” in het verhaal van de Belgian Tornados. Dat meldt Le Soir. 

Jonathan Borlée kruipt dit weekend niet in de startblokken op het BK AC. Die beslissing heeft grote gevolgen voor de 33-jarige atleet die de afgelopen drie Olympische Spelen zowel individueel als in teamverband meemaakte. Voor Borlée was het BK namelijk de laatste kans om via de rechtstreekse limiet van 44″90 of de World Ranking naar Tokio afgevaardigd te worden. De afgelopen weken was Borlée al stevig wat plaatsen gezakt op die ranking bij gebrek aan wedstrijden in 2021. Sinds het EK indoor, waar hij met de Belgian Tornados vierde werd, kwam de snelste Belg ooit op de baanronde niet meer in actie.

Het nieuws rond de afzegging voor het BK komt echter niet uit de lucht gevallen. Blessures speelden de afgelopen jaren een hoofdrol voor de atleet die ondertussen ook twee keer papa werd. In principe trekt hij wel naar Tokio, waar hij volgens trainer en vader Jacques Borlée als “joker” zal fungeren voor de Belgian Tornados én wie weet ook voor het team op de gemengde 4x400m. “Conditioneel staat Jonathan er goed voor. Hij keert normaal gezien terug in competitie op de KBC Nacht in Heusden op 3 juli, of in Sotteville op 11 juli”, aldus de bondscoach van de mannelijke aflossingsploeg aan Le Soir. De trainer gaf ook al mee dat het volgende viertal in principe de basis wordt voor het team in Tokio: Alexander DoomJonathan Sacoor en Dylan en Kevin Borlée. Dylan Borlée kan komend weekend mits een stevige prestatie tijdens de BK-finale alsnog een individueel ticket naar Tokio grijpen. Sacoor en Kevin Borlée zijn gezien hun gunstige ranking intussen zeker van deelname aan de 400m op de Spelen. Die laatste opteert op het BK voor de halve baanronde.