Shelly-Ann Fraser-Pryce is duidelijk klaar om op de Olympische Spelen in Tokio de strijd aan te gaan met de nieuwste sprintsensatie Sha’Carri Richardson. De Jamaicaanse 100m-specialiste knalde gisteren in eigen land naar 10″63, de snelste chrono in 32 jaar tijd. Op haar 34ste schuift ze zo op naar de tweede plaats op de ranking aller tijden. In Miramar, Florida snelde Trayvon Bromell naar 9″77 op het koningsnummer van de sprint. De Amerikaan wordt zo per direct de troonpretendent met het oog op Tokio.

Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft in Kingston voor één van de strafste sprintprestaties ooit getekend. De tweevoudige olympische kampioene op de 100m snelden namelijk in eigen land naar een onwaarschijnlijke chrono van 10″63, ruim zeven honderdsten beter dan haar eigen PR én ruim negen honderdsten beter dan de al fenomenale beste wereldjaarprestatie van Sha’Carri Richardson. Het wordt echter nog straffer, aangezien de regerende wereldkampioene op de 100m ook van de vijfde naar de tweede plaats op de ranking aller tijden opschuift. Alleen ene Florence Griffith-Joyner ging in 1988 ooit sneller dan de intussen 34-jarige Jamaicaanse. Fraser-Pryce is bezig aan haar 11de jaar waarin ze onder 11 seconden duikt, een onwaarschijnlijke statistiek. Het WR bij de vrouwen bedraagt 10″49. “Het harde werkt wordt eindelijk beloond. Zoveel bereikt, maar nog zoveel om te bereiken”, aldus de spurtbom via social media.

Trayvon Bromell liet zich inspireren door Fraser-Pryce, want in Miramar, Florida knalde  de Amerikaan naar 9″77. Voor Bromell werd het zijn eerste chrono onder 9″80. Hij verbeterde zo zijn ondertussen bijna vijf jaar oud PR van 9″84. Bromell is veruit de snelste man van het moment op de 100m en heeft in Tokio een afspraak met de geschiedenis op het koningsnummer van onze sport. Vijf jaar geleden in Rio liep het niet van een leien dakje op de Spelen, aangezien Bromell op de sukkel was met een blessure en slechts achtste werd in de finale. Na de Spelen sukkelde de atleet jaren met blessures. Nu lijkt de nog altijd maar 25-jarige atleet klaar om mee te dingen naar het goud. Op de ranking aller tijden van de 100m schuift hij op naar de zevende plaats.