De Belgische atleten hebben zich laten gelden op de Lange Laufnacht in het Duitse Karlsruhe. De 1500m bij de mannen werd een voltallig Belgisch podium met Ismael Debjani, Jochem Vermeulen en Thomas Vanoppen. Het trio dook onder 3’40 en voor Vanoppen betekent dat meteen een ticket naar het EK voor beloften in Bergen, waarvoor 3’41″38 gevraagd wordt. Eline Dalemans imponeerde tijdens de 3.000m steeple met een vierde prestatie aller tijden van 9’49″02.

Naast de micromeeting in Oordegem en het LBFA-kampioenschap kwamen héél wat Belgen op zaterdag in actie in het buitenland. De Lange Laufnacht in het Duitse Karlsruhe leverde voor ons land zelfs een EK-limiet op. Tijdens de 1500m werd het namelijk een Belgisch onderonsje met Ismael DebjaniJochem Vermeulen en Thomas Vanoppen. Het was de Belgische recordhouder die in de slotronde over de beste papieren beschikte. Debjani klokte af na 3’39″23 en loodste de twee jonge leeuwen naar knappe chrono’s. Vermeulen én Vanoppen doken met respectievelijk 3’39″56 en 3’39″93 voor het eerst onder 3’40. Voor Vanoppen was er nog méér goed, aangezien hij zich meteen verzekerde van deelname aan het EK voor beloften. Daarvoor moest de atleet van ACHL onder 3’41″38 blijven.

Op de 3.000m steeple voerde Eline Dalemans een heus nummertje op. Dalemans moest na 800m al aan de bak, aangezien het tempo van de haas te traag was. Onze landgenote zou eenzaam en alleen naar 9’49″02 lopen. Daarmee mag de atlete zich de vierde performer aller tijden noemen in ons land. Dalemans verpulverde haar PR met ruim 17 seconden. Bij de mannen kon Clément Deflandre niet overtuigen met een tijd van 8’49″48.

Tijtgat op niveau in Oostenrijk, Debognies niet op de afspraak

In Wenen stond de Mid Summer Track Night gepland. Op de 5.000m maakten Lander Tijtgat en Simon Debognies hun opwachting. In een chaotische wedstrijd moesten onze landgenoten in de slotfase de kopgroep laten gaan. Tijtgat klokte af na 13’40″68, een vijftal seconden boven zijn twee jaar oud PR. Debognies volgde pas elf seconden later in 13’51″56. De atleet van OEH kon afgelopen winter ook al niet overtuigen in zaal en moet dus de komende weken op zoek naar betere wedstrijdbenen.