Het LBFA-kampioenschap van vandaag zal vooral de geschiedenis ingaan als een atletiekdag in helse omstandigheden. Regen en wind speelden de atleten parten in Moeskroen. Het hield Thomas Carmoy niet tegen om een ticket naar het EK voor beloften te verzekeren. Carmoy sprong over 2m20 en deed zo drie centimeter beter dan de limiet voor het EK. Eliott Crestan was de beste op de 400m in een degelijke 48″13. In Diekirch doken beloftes Juliette Thomas en Mélanie Bovy onder de limiet voor het EK op de 10.000m. 

Naast de micromeeting in Oordegem stond op eigen bodem ook het LBFA-kampioenschap gepland in Moeskroen. De weergoden waren de atleten in Moeskroen zo mogelijk nog minder gunstig gezind, aangezien ze getrakteerd werden op regen en wind. Het deerde Thomas Carmoy niet om bij zijn terugkeer meteen over 2m20 te wippen. Daardoor is de bronzen medaillewinnaar van het EK indoor in Torun zeker van deelname aan het EK voor beloften in Bergen. Carmoy had in het uitgeregende Moeskroen wel drie pogingen nodig om over 2m20 te zweven. De atleet van CRAC was op 2m17 al zeker van een ticket naar Bergen. Op 2m23 noteerde Carmoy drie foutpogingen, maar de opdracht van de dag was dus al volbracht.

“Thomas is naar Moeskroen gekomen voor het EK-ticket, dus opdracht volbracht. Voor het begin van de competitie heb ik getwijfeld om hem te laten starten, aangezien de piste erg nat was. In een olympisch jaar wil je geen onnodige risico’s nemen, maar alles is vlot verlopen”, aldus trainer Marc Muryn aan Le Soir. Naast de limiet van Carmoy was het zoeken naar hoogtepunten in Moeskroen. Eliott Crestan schreef de 400m op zijn naam in een niet onaardige 48″13. De komende weken wil Crestan op zoek naar de limiet voor de Olympische Spelen op de 800m (1’45″20). Scholier Abdoul Wahab Mimoun was de beste op de 400m horden in 52″98, een sterke chrono zeker gezien het feit dat hij voor het eerst de horden op seniorenhoogte voor zijn rekening nam.

Thomas en Bovy duiken ruim onder limiet in Luxemburg

In het Luxemburgse Diekirch verschenen Juliette Thomas en Mélanie Bovy voor het eerst aan de start van een 10.000m op de piste. Thomas, die de afgelopen weken op straat al mooie dingen liet zien, kende weinig problemen met de EK-limiet van 35’13″30. De atlete van DAMP bleef namelijk ruim onder die limiet met 34’41″54. Ook Bovy verzekerde zich in datzelfde Diekirch van het EK voor beloften met een tijd van 35’03″16. Voor beide atletes wordt het hun eerste internationale kampioenschap op de piste.