Carole Bam kan op de World Relays in het Poolse Chorzow een beroep doen op zes Belgian Cheetahs. De bondscoach van het vrouwelijke aflossingsteam op de 4x400m mikt op niet één, maar twee WK-tickets. Naast de klassieke 4x400m bij de vrouwen komen vandaag ook twee Cheetahs in actie op de gemengde aflossing. Bam weet als geen ander dat de Belgische dames in een aflossingswedstrijd voor elkaar door het vuur gaan, ondanks dat er de afgelopen weken wat wrevel ontstond na de niet-selectie van Hanne Claes.

Vanavond kunnen de Belgian Cheetahs zich alvast verzekeren van deelname aan het WK van volgende zomer in Oregon. Daarvoor is een plaats bij de beste tien landen vereist, waardoor een rechtstreekse finaleplaats zekerheid kan geven. Als het van bondscoach Carole Bam afhangt, dan moeten de World Relays niet louter dienen als kwalificatiemoment. “Die kwalificatie voor het WK van 2022 is zeer belangrijk, maar ik zie dit weekend ook als een generale repetitie met het oog op de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Het seizoen is nog jong en daardoor zijn onze atletes nog niet in topvorm. Puur op basis van tijden moeten we niet echt gaan kijken, maar ik weet dat als de Cheetahs samen lopen er altijd net dat tikkeltje meer mogelijk is”, vertelde Bam op een digitaal persmoment.

Vijf van de zes dames in Polen liepen alvast één wedstrijd ter voorbereiding op het kampioenschap. Margo Van Puyvelde en Hanne Maudens wisten echter niet te overtuigen op de micromeeting in Oordegem met respectievelijk een eerder matige chrono en een valse start. Cynthia Bolingo, die gecoacht wordt door Bam, trok als enige zonder wedstrijdprikkel naar de World Relays, maar de Belgische recordhoudster op de 300m bewees afgelopen winter wél dat ze er opnieuw staat op de 400m. Camille LausImke Vervaet en Paulien Couckuyt bewezen vorige week dat het met hun vorm alvast snor zit.  Zij krijgen vanavond het gezelschap van Bolingo in de eerste van drie reeksen op de 4x400m bij de vrouwen. Twee uur later mogen Laus en Bolingo opnieuw aan de bak voor het team op de gemengde aflossing.

Er was ook het een en ander te doen over de niet-selectie van Hanne Claes, die in 2018 mee aan de wieg stond van de Belgian Cheetahs. Claes dook vorige week in Rieti onder 54 seconden, een prestatie die reserves Van Puyvelde en Maudens niet kunnen voorleggen. Het was de aanleiding voor wat wrevel binnen het team, maar de plooien lijken intussen gladgestreken. “We hebben de afspraak gemaakt om dat achter ons te laten. Aan intriges hebben we nu weinig. Het team moet gefocust zijn op de wedstrijden zelf”.

Camille Laus en bondscoach Carole Bam – Foto: Quinten Lafort