Zondag verschijnt Dieter Kersten als één van de topfavorieten aan de start van het BK veldlopen. Kersten, de enige atleet aan de start die vorig jaar ook op het BK-podium stond, is in volle voorbereiding op de marathon van Bern op 14 maart. De atleet van ADD maakt er vroeger dan voorzien zijn debuut op de mythische afstand. Opvallend: de Limburger liep nooit eerder langer dan tien kilometer in een wedstrijd. 

Zondag maakt Dieter Kersten zijn opwachting op het BK veldlopen in Brussel. Kersten finishte vorig jaar in het Park van Laken als tweede en behaalde zo de eindzege in de CrossCup. Van Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli, de nummers één en drie van vorig jaar, is zondag geen sprake. Daardoor zullen alle ogen gericht zijn op Kersten, die midden maart zijn marathondebuut maakt in het Zwitserse Bern. “Op training zit het zeker goed, maar het is moeilijk om je vormpeil juist in te schatten bij gebrek aan wedstrijden. In mijn ogen is er niet echt een topfavoriet op het BK, maar er zijn wel een handvol kapers op de kust. Ik hoop dat het voor de supporters die noodgewongen thuis zitten een mooi tv-spektakel kan worden. In mijn geval wordt het misschien mijn enige en laatste kans om de titel te pakken. Ik ben héél gemotiveerd en ga er vol voor”, begint Kersten.

De marathonvoorbereiding van de 24-jarige atleet betekende ook meteen een wereld van verschil op vlak van kilometers. “Ik voel dat ik dankzij het opschroeven van het aantal trainingskilometers over een bredere basis beschik. Daarnaast sta ik ook nog iets lichter dan in een klassiek crossseizoen. Op training heb ik alvast een heel goed evenwicht gevonden met een zwaarste week van 175 kilometer in totaal. Sommige atleten gaan in hun voorbereiding over de 200 kilometer, maar daar heb ik toch voor gepast. De vraag is natuurlijk hoe het met mijn snelheid gesteld is. In mijn voorbereiding heb ik nog geen enkele dag met tegenzin vertrokken. Het mag van mij zondag wel iets zwaarder liggen, aangezien ik niet vies ben van wat modder. Al komen de verschillen altijd bovendrijven in het Park van Laken. De beste wint zondag in elk geval”.

“Plan was altijd om uit te wijken naar de marathon”

Foto: Golazo

14 dagen na het BK veldlopen volgt in de Zwitserse hoofdstad Bern dé allereerste marathon van Kersten. In principe zou de atleet pas later overschakelen naar die afstand, maar na grondig overleg met trainer Tim Moriau volgt sneller dan voorzien een eerste marathon. “Op 14 maart sta ik aan de start in Bern. Er was ook een optie om in het Duitse Dresden te starten, maar dan was de afgelopen weken te veel onduidelijkheid rond, waardoor ik geopteerd heb voor Bern. Het parcours ligt langs een luchthaven, waardoor de wind vrij spel zal krijgen. Het wordt een beetje gokken én hopelijk geluk hebben. Ik liep nooit eerder langer dan een tiental kilometer in een wedstrijd, waardoor het maar de vraag is hoe mijn lichaam zal reageren na 30 kilometer. Daarnaast wordt het ook afwachten of ik na het wegvallen van de tempomakers zelf aan de bak moet. Het plan was altijd om uit te wijken naar de marathon, alleen gebeurt het iets vroeger dan gepland. Zelfs een 10.000m op de piste is namelijk te kort voor mij”.

Kersten wil niet te veel nadenken over een concreet doel in Bern, maar toch zit hij met een bepaalde tijd in zijn hoofd die veel deugd zou doen. “Valt alles in de plooi, dan zou 2u13 een mooi debuut zijn. Ik wil er echter niet te veel uitspraken over doen. Op een goeie dag is veel mogelijk, maar ik moet ook rekening houden met bijvoorbeeld het feit dat ik een redelijk gevoelige maag heb. Tijdens lange duurlopen heb ik daarom al voldoende getest met drinken en gelletjes en dat valt heel goed mee voorlopig. Het is natuurlijk moeilijk om te zeggen hoe mijn lichaam zal reageren tijdens de marathon zelf, waardoor ik niet te veel voorspellingen wil doen. Mijn voorbereiding is vlekkeloos verlopen, dus eigenlijk moet ik me daaraan optrekken en niet twijfelen.”

“Deuren openen om in najaar aan start van grote stadsmarathon te staan”

De atleet kijkt ook al verder vooruit, aangezien hij mits een goed debuut hoopt om in het najaar aan de start van een grote stadsmarathon te mogen staan. Zijn voormalige trainer Karel Lismont was in de jaren 70 goed voor 2u11:13 en dat lijkt ook een mooi doel te worden op termijn. “Loop ik meteen in de buurt van 2u12, dan mag ik in de toekomst wel dromen van een chrono onder 2u10, zeker als ik een gelijkaardige voorbereiding ken. Het doel is om mits een degelijk debuut in maart deuren te laten opengaan zodat ik in het najaar een startbewijs kan verkrijgen op een grotere stadsmarathon. Binnen mijn trainingsgroep heb ik af en toe eens om kleine tips gevraagd bij Thomas De Bock en Dennis Laerte, maar het blijft zaak om met jezelf bezig te zijn. Ik hoor Karel (Lismont; red.) ook zeker nog in de aanloop naar mijn marathon. Hij is de reden dat ik in deze sport ben beland.”

Kersten is geen profatleet en werkt zo’n 20 uur per week in een boekhoudkantoor. Dat heeft hij ook nodig, omdat hij anders vreest dat het trainen een sleur zou worden. “Op termijn hoop ik natuurlijk om in de aanloop naar een marathon op hoogte te kunnen trainen, zoals pakweg in Kenia. Op die manier kan je aan 100% voorbereiden. Nu heb ik een goede balans te pakken. Wekelijks werk ik 21 uur in een boekhoudkantoor bij mij in de buurt. Daarnaast train ik één of twee keer per dag afhankelijk van mijn schema. Het voelt alsof ik een goede routine en dat geeft vertrouwen”, besluit één van de favorieten van het BK veldlopen van zondag. Het startschot op de lange cross bij mannen weerklinkt om 14u10. U kan die wedstrijd live volgen op Sporza, net zoals de andere wedstrijden in Brussel vanaf 13u40.

Dieter Kersten – Foto: Golazo