Sofie Van Accom verschijnt zondag aan de start van het BK veldlopen in het Park van Laken. Van Accom, de uittredende Belgische kampioene in het veld, wil uiteraard een tweede titel op rij behalen. De 31-jarige atlete weet echter dat het bijzondere tijden zijn, waarin het moeilijk is om in te schatten hoe het met zichzelf en de concurrentie gesteld is. De specialiste in het veld ervaart geen extra druk als titelverdediger, aangezien het voor haar net als een extra stimulans aanvoelt. 

Vorig jaar schoot Sofie Van Accom op 1 maart eindelijk raak tijdens de lange cross op het BK veldlopen in het Park van Laken. Na een verbeten strijd met Hanna Vandebussche bleek de atlete van ACHL toen de betere aan de finish. Komende zondag wil Van Accom zichzelf opvolgen als Belgisch kampioene. Na een wedstrijdloze winter vindt de uittredende kampioene het echter niet vanzelfsprekend om haar eigen niveau én dat van haar concurrentes in te schatten. “Het is sowieso moeilijk geweest, aangezien de blijvende stroom aan annulaties toch voor een demotiverend gevoel heeft gezorgd. Van vooruitzichten was op een bepaald moment echt geen sprake meer. Toch heb ik in de mate van het mogelijk verder getraind met de hoop dat er wel wedstrijden zouden volgen in het winterseizoen”, aldus Van Accom.

De duidelijke keuze voor veldlopen betekent dat de atlete pas zondag voor het eerst dit winterseizoen in actie komt. Op training probeerde Van Accom geregeld een soort wedstrijdprikkel te simuleren om toch vertrouwen op te doen. “Samen met mijn trainer (Dirk Engelen; red.) hebben we de afgelopen maanden af en toe een wedstrijdprikkel in de trainingen gestoken. Aan de hand van een soort ’time trial’ in Heverleebos probeerde ik wat ritme in de benen te krijgen. Ik heb het namelijk nodig om te kunnen groeien in een seizoen, dus hopelijk leveren die prikkels zondag iets op. Het voornaamste is echter dat we de kans krijgen om een veldloop af te werken, waardoor ik er in de eerste plaats ga van genieten. Het feit dat ik die Belgische titel verdedig, is eigenlijk een extra stimulans in mijn ogen.”

Lisa Rooms, Sofie Van Accom en Hanna Vandenbussche – Foto: Golazo

Zondag wil Van Accom logischerwijs op zichzelf focussen, maar toch bleek haar nieuwsgierigheid de bovenhand te halen toen de deelnemerslijst online verscheen. “Het is ergens natuurlijk dat je eens gaat kijken met wie je te maken krijgt, maar ik ga vooral op mezelf letten. Iemand als Hanna Vandenbussche komt altijd sterk voor de dag op een BK en Katrijn Vanderiviere stond vorig jaar eveneens op het podium. Dan zijn er namen zoals Lisa Rooms en Eline Dalemans waarvoor je ook moet opletten. Het is moeilijk om in te schatten hoe het mijn concurrenten gesteld is, zeker omdat ik niet voor de volle 100% weet hoe het bij mij aanvoelt. Het zal in elk geval een speciale wedstrijd worden”.

Van Accom waagde zich niet aan een uitstapje naar de indoorpiste, ondanks dat er daar wel meer sprake is van wedstrijdmogelijkheden. Ze gaf echter de voorkeur aan een winter met een focus op de veldlopen, aangezien ze zo een brede basis legt met het oog op het zomerseizoen. “Het wegvallen van veldlopen deed me wel even in vraag stellen waarom ik al die trainingen afwerkte en opofferingen deed. Sinds mijn dubbele longembolie in de zomer van 2019 heb ik op motivationeel vlak veel minder problemen. Het voornaamste is dat ik kan genieten van wat ik doe. Een indoorseizoen was in mij geval niet simpel gezien de regels die van kracht waren waardoor alleen elites welkom waren om indoor te trainen. De voorbije jaren heeft de focus telkens op de cross gelegen en dat draait goed uit. Na de vele annulaties heb ik even aan een switch naar de indoorhal gedacht, maar ik ben bij mijn oorspronkelijk plan gebleven om een basis te leggen voor de zomer. Bovendien is het niet praktisch om telkens naar het buitenland te gaan om daar een wedstrijd af te werken”, besluit de titelverdediger.

Foto: Golazo