Tim Van de Velde vierde afgelopen maandag zijn 21ste verjaardag en heeft zijn zinnen gezet op een eerste EK bij de grote jongens. De komende weken wil de specialist op de 3.000m steeple zich bewijzen op de 1500m in zaal. Zondag verschijnt hij aan de start van de 1500m in het Duitse Dortmund, waar hij de jacht opent op de gevraagde 3’41″32 om een ticket naar Polen te bemachtigen. 

Tim Van de Velde kijkt reikhalzend uit naar de start van zijn indoorseizoen komende zondag. De atleet van DUFF vierde maandag zijn 21ste verjaardag en wil die verjaardag vieren met een ticket naar een eerste internationaal kampioenschap bij de grote jongens. Van de Velde kende een degelijke voorbereiding op het winterseizoen ondanks een besmetting met het gevreesde coronavirus. “Eigenlijk gaat het heel goed. Ik voel op training dat ik progressie gemaakt heb tegenover de vorige jaren. Dat werd meer dan duidelijk tijdens de laatste testcross waarin ik ondanks een zwaardere omloop door de regenval een halve minuut sneller liep dan enkele weken eerder. Bovendien heb ik tijdens een haasbeurt midden januari in Lievin gevoeld dat er nog snee op zat na 1200m, wat het beste doet verhopen met het oog op wat volgt. Ik ben benieuwd naar wat ik kan in die laatste 300m. Komende zondag krijg ik in Dortmund een eerste kans. Stiekem hoop ik op de EK-limiet, want ik denk wel dat die erin zit”, begint hij.

Van de Velde heeft de afgelopen jaren ook aan zijn omkadering gewerkt. Zo trekt hij geregeld naar Leuven om er in het gezelschap van de groep van federatietrainer Rik Didden te trainen, maar wordt hij ook ondersteund op mentaal vlak. “Marc Nevens blijft mijn hoofdtrainer, maar het is leuk om af en toe het gezelschap te hebben in Leuven met mannen zoals Thomas Vanoppen en Michael Somers. Daarnaast heb ik naar mentale steun toe ook stappen gezet. Samet met mijn mental coach en psycholoog ben ik goed werk aan het leveren. Het was de afgelopen maanden op vlak van training niet altijd even gemakkelijk om keuzes te maken. Daarom ook dat ik de hoop uitdruk dat ik de limiet voor Torun haal. Is dat niet het geval, dan is het geen drama. Veel zal afhangen van hoe ik die wedstrijden in zaal verteer, aangezien ik geen ervaring heb met internationaal gezelschap in een indoorhal. Ik vermoed dat het belang van positie kiezen alleen maar stijgt en ben bijzonder nieuwsgierig naar wat volgt.”

“Kriebelt om toch deel te nemen aan BK veldlopen”

Tim Van De Velde – Foto: Golazo

Een deelname aan het BK veldlopen sluit Van de Velde ondanks de indoorplannen niet uit. De atleet is namelijk uit op een achtste Belgische titel in het veld op rij. Nadat hij eerder al tot twee keer toe de beste was bij de cadetten, scholieren en junioren, wil hij dat kunstje overdoen bij de beloften. “Indien het BK kan plaatsvinden, dan zal het toch wel kriebelen om die ‘streak’ aan BK-titels in ere te houden. Mijn huidig gevoel zegt dat ik veel wedstrijden zou aankunnen. In mijn ogen kan er eigenlijk alleen maar positief nieuws volgen in verband met wedstrijden. Eind vorig jaar was dat niet het geval.”

Komende zomer lonkt onder meer een EK voor beloften, maar dromen van Tokio doet Van de Velde ook luidop. Niet onlogisch, aangezien hij op basis van de wereldranking mogelijk kans maakt op een ticket richting de Olympische Spelen. Ondanks een duidelijke voorliefde voor de steeple wil de atleet de komende jaren zich blijven tonen op andere afstanden. “Het hoofddoel is het uiteraard het EK voor beloften in het Noorse Bergen, daar wil ik top zijn. Ook voor de Spelen in Tokio wil ik alles doen. De limiet (8’22; red.) lijkt me te straf, maar mits een focus op de ranking kan er nog veel gebeuren. Ik bleek namelijk al dichter in de buurt te zitten dan ik zelf had durven dromen. Mijn grote liefde blijft de steeple, maar ik wil eigenlijk goed uit de verf komen op alle afstanden tussen 800m en 5.000m. Op kampioenschappen zal ik telkens voor die steeple willen gaan. Al heeft zo’n 1500m ook wel iets hé en dat duurt niet te lang (lacht; red.). Vooraf een winnaar aanduiden in een tactische 1500m is haast onmogelijk en dat onvoorspelbare karakter heeft z’n charmes. Ik ga in elk geval op beide afstanden mijn limieten blijven opzoeken. Mentaal heb ik ook de switch gemaakt, want vroeger voelde ik mezelf veelal een crosser. Stilaan durf ik me meer en meer een pistier te noemen.”

“Meer genieten van de kleine dingen”

Een coronabesmetting in de aanloop naar het winterseizoen zorgde voor weinig grote paniek bij Van de Velde, al kreeg hij tijdens zijn quarantaine wel nieuwe inzichten. “Ik had gelukkig een milde variant. Achteraf heb ik meteen alle mogelijke testen doorlopen om te zien of er geen blijvende gevolgen waren, maar die bleken er niet te zijn. Het heeft me wel doen inzien dat je alles in perspectief moet kunnen plaatsen. Veel mensen zijn er erger aan toe door het virus. Zo’n quarantaine is natuurlijk niet aangenaam, maar je moet er wel het beste van proberen maken. Sinds mijn besmetting betrap ik mezelf erop dat ik des te meer geniet van de kleine dingen in het leven”, besloot de atleet die komende zondag aan zijn indoorcampagne begint.

Tim Van de Velde – Foto: Golazo