De teller van het aantal Belgische EK-limieten dit weekend zal in principe op vier blijven staan. Op de ISTAF in het Duitse Düsseldorf volgden geen nieuwe limieten voor het EK indoor. Ben Broeders kende een seizoensopener in mineur en moest zijn competitie vroegtijdig staken vanwege een blessure. Op de hoge horden kwamen Anne Zagré, Eline Berings en Michael Obasuyi degelijk voor de dag. Zagré benaderde de limiet tot op vier honderdsten. Polsstokfenomeen Mondo Duplantis maakte een geslaagde terugkeer met een beste wereldjaarprestatie van 6m01.

Er hebben zich geen Belgen van een EK-ticket verzekerd op de ISTAF Indoor in het Duitse Düsseldorf. Op de hoge horden kwamen drie landgenoten in actie. Michael Obasuyi kwam goed uit de startblokken, maar maakte een klein foutje op de derde horde, waardoor de atleet van OEH het evenwicht licht verloor. De passage op de vierde horde verliep daardoor evenmin zoals gehoopt, maar toch klokte hij af na 7″77, zijn snelste opener ooit en zes honderdsten boven de EK-limiet. Bij de vrouwen mocht de 60m horen gerust een strijd van de Lage Landen genoemd worden met telkens twee afgevaardigden uit België en Nederland. Onze noorderburen haalden de bovenhand met Nadine Visser en youngster Zoë Sedney, respectievelijk goed voor 8″00 en 8″04. Anne Zagré en Eline Berings moesten vrede nemen met vierde en vijfde stek. Zagré klokte bij haar seizoensopener 8″14, slechts vier honderdsten boven de EK-limiet. Berings noteerde 8″22, een opsteker nadat ze afgelopen vrijdag nog onzacht in aanraking kwam met de derde horde in Karlsruhe.

In het polsstokspringen bij de mannen werd het uitkijken naar de terugkeer van Ben Broeders. Onze landgenoot kende echter weinig geluk, aangezien hij op 5m52 af te rekenen kreeg met een blessure aan de hamstring. Het is voorlopig afwachten wat de gevolgen van die blessure zijn met het oog op de planning van Broeders, die de komende weken geregeld in het buitenland zou springen. Vanuit de tribunes zag Broeders hoe zijn maatje Armand ‘Mondo’ Duplantis meteen op de afspraak was. Duplantis kende geen foutloos parcours, maar bewees op 6m01 nog maar eens wat voor een uniek talent is. Hij verbeterde zo de beste wereldjaarprestatie van Renaud Lavillenie en KC Lightfoot, die afgelopen nacht het ‘collegiate record’ nogmaals aanscherpte. De lat ging ook nog naar 6m19, maar een wereldrecord bij de eerste indoorcompetitie van de Zweed bleek net te hoog gegrepen. Het lijdt echter geen twijfel dat Duplantis de komende weken zal flirten met hoogtes rond 6m20. Voor onze noorderburen was hier ook goed nieuws, aangezien Menno Vloon over 5m81 vloog. Daarmee verbeterde hij het Nederlands record én mag hij zich opmaken voor de Olympische Spelen.

Op de 60m bij de vrouwen bleek Dina Asher-Smith opnieuw een maatje te groot voor haar concurrentes. De Britse klokte af na 7″12, gevolgd door Ajla Del Ponte in 7″16. Bij de mannen was de Ivoriaan Arthur Cissé duidelijk de snelste van het pak in 6″54.