Onze noorderburen halen opgelucht adem na een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen in Nederland. Dankzij die versoepeling heeft de Atletiekunie besloten om de Nederlandse kampioenschappen toch te laten plaatsvinden. Normaliter zakken de beste Nederlanders op 29 en 30 augustus af naar een voorlopig onbekende locatie. Oorspronkelijk stond het NK in Den Haag vorig weekend gepland.

Op 1 juli versoepelen in Nederland de coronamaatregelen opnieuw. Het signaal ook voor sportfederaties om competities rustig op gang te brengen. In het geval van de Nederlandse kampioenschappen, die van 26 tot 28 juni gepland stonden in Den Haag, is er goed nieuws. Er komt namelijk een nieuwe datum. Voorlopig zijn 29 en 30 augustus de uitverkoren dagen, al behoort een uitstel naar de maand september ook tot de mogelijkheden.

Opvallend is dat de club ‘Haag Atletiek’ in Den Haag afstand doet van de organisatie. De club vreest namelijk dat het niet in staat is om op korte termijn 400 vrijwilligers in te schakelen voor het evenemenent. Een nieuwe locatie voor het kampioenschap moet deze week nog volgen. Het programma van het NK valt lichter uit dan andere jaren. De 10.000m verschuift bijvoorbeeld naar de Gouden Spike in Leiden. De meerkampers krijgen hun eigen NK. De Atletiekunie opteert overigens voor een kampioenschap zonder toeschouwers, aangezien er anders te zware veiligheidsvoorschriften in acht moeten genomen worden. Dat zou mogelijke kandidaat-organisatoren kunnen afschrikken.

De Nederlandse federatie voorziet echter wel een livestream om de afwezige fans een waardig alternatief te bieden. Dafne SchippersNadine VisserFemke BolChurandy Martina en vele anderen kunnen dus komende zomer op zoek naar een bijzondere Nederlandse titel. Sifan Hassan, de meest succesvolle Nederlandse atlete van het moment bevestigde gisteren haar deelname aan de Diamond League-meeting van Monaco. Hassan heeft goede herinneringen aan haar passage in de dwergstaat vorig jaar. Toen snelde ze er namelijk naar het WR op de mijl. Later zou ze zowel de 1500m als 10.000m naar haar hand zetten op het WK in Doha.