Robin Hendrix heeft ei zo na voor één van de Belgische atletiekmomenten van het jaar gezorgd. Op de vijf kilometer van de BoClassic in Bolzano moest onze landgenoot alleen de Oegandees Oscar Chelimo voor zicht laten. Hendrix finishte in een razendsnelle 13’19, amper één seconde boven het Europees record van de Fransman Jimmy Gressier. De atleet van OEH hield onder meer Yermanberhan Crippa en de tweevoudige 5.000m-wereldkampioen Muktar Edris achter zich. 

Met lichte tegenzin vertrok Robin Hendrix op z’n eentje naar het noorden van Italië om er in Bolzano zijn atletiekjaar af te sluiten. Hendrix, die de voorbije weken op training liet ziet dat hij in de vorm van zijn leven verkeert, zou niet teleurstellen in het sterke veld. Een kopgroep van zeven zou in de slotfase sprinten om de zege. Daarin toonde onze landgenoot zich bijzonder sterk. Alleen de Oegandees Oscar Chelimo bleek net een maatje te groot voor de 25-jarige atleet, al legde hij wél beslag op de tweede plaats in een razendsnelle 13’19. Zo bleef Hendrix onder meer Abdelaati Iguider, lokale favoriet Yermaneberhan Crippa én vooral tweevoudig wereldkampioen op de 5.000m Muktar Edris voor.

De eenzame reis naar Bolzano legde Hendrix dus duidelijk geen windeieren, aangezien hij zich de tweede snelste Europeaan aller tijden op de weg mag noemen. Alleen Jimmy Gressier ging eerder dit jaar één seconde sneller. Gressier kwam in Barcelona in actie op een vijf kilometer. De Fransman won er de wedstrijd in 13’39. De drievoudige Europese kampioen in het veld kwam vervolgens ook aan de start van de tien kilometer, waarin zijn landgenoot Morhad Amdouni ruimschoots de beste was met 27’42, de tweede prestatie aller tijden in Europa. Gressier werd derde in 28’13.

Voor Hendrix is de stevige prestatie in Bolzano een mooie opsteker na een zomer waarin een hoogvorm niet vertaald werd in absolute toptijden. “Tijdens de eerste drie kilometer voelde ik dat ik het tempo goed kon volgen. Onze doorkomst was 7’59 en dus ook perfect op schema om richting 13’20 te gaan. In de slotkilometer kreeg ik het knap lastig, maar m’n benen lieten het wel toe om te antwoorden op de impuls van de favorieten in de kopgroep. Tot mijn eigen verbazing kon ik met de finish in zicht iedereen op uitzondering van Chelimo inhalen. De tijd komt niet uit de lucht vallen, maar ik denk wel dat ik mentaal ook een sterke race heb gelopen door goed in te delen. Ergens is het spijtig om net dat ER niet beet te hebben, maar ik ben wel de snelste Belg ooit. Daarnaast bevestig ik mijn vorm, wat belooft met het oog op de Spelen in Tokio”, aldus Hendrix.

Uitslag BoClassic Bolzano

 1. Oscar Chelimo (Oeg) – 13’17
 2. Robin Hendrix – 13’19
 3. Abdelaati Iguider (Mar) – 13’20
 4. Yemaneberhan Crippa (Ita) – 13’20
 5. Tadese Gebresilase (Eth) – 13’23
 6. Muktar Edris (Eth) – 13’24
 7. Telahun Bekele (Eth) – 13’25

1 REACTIE

 1. En dat ondanks de ‘kadettentrainingen’, waar de criticasters van dhr Moriau altijd over spreken.
  Proficiat, Robin !
  En keep up the good work, Tim !

Reacties zijn gesloten.