De terugkeer van het veldlopen op de Olympische Zomerspelen na 100 jaar afwezigheid komt er dan toch niet in 2024. Dat werd gisteren gecommuniceerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). World Athletics betreurt de beslissing, zeker gezien het belang van de Spelen van 1924 in Parijs, maar denkt wel aan een ander event. Zo lijkt een mixed relay in het snelwandelen aan de orde. De 50 kilometer snelwandelen zou daardoor sneuvelen. 

De mixed relay in het veldlopen zal dan toch geen plaats krijgen op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist. De toevoeging van de discipline, tien kilometer in het veld waarbij twee mannelijke en twee vrouwelijke atleten telkens twee en een halve kilometer afleggen, zou betekenen dat een andere atletiekdiscipline moet sneuvelen. Er is echter wel een nieuwe mixed relay op komst in het snelwandelen. Die nieuwigheid moet echter nog grondig bestuurd worden en zou ten koste gaan van de loodzware 50 kilometer snelwandelen.

“Veldlopen is een spannende en snel groeiende sport wereldwijd. Net daarom zijn we teleurgesteld dat de discipline geen plaats krijgt op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, zeker gezien de erfenis van het veldlopen op de Spelen van 1924. We hebben echter een mixed relay-concept op tafel liggen voor het snelwandelen. Daarnaast gaan we de komende jaren met het IOC bekijken of veldlopen alsnog een olympische toekomst kan krijgen”, aldus World Athletics in een persbericht. De voorzitter van World Athletics, Sebastian Coe, was één van de grote voorvechters van de terugkeer van het veldlopen.

Breakdancen doet in 2024 zijn intrede op olympisch niveau. Volgend jaar staan in Tokio ook muurklimmen, surfen en skateboarden op het programma. De Spelen van 2024 in Parijs zullen minder deelnemers kennen, maar er zal voor het eerst ooit sprake zijn van een gelijk aantal mannen en vrouwen.