European Athletics heeft de gaststad voor het EK atletiek van 2024 bekend gemaakt. De Italiaanse hoofdstad Rome mag in het jaar van de Olympische Spelen van Parijs de atleten verwelkomen voor het EK. Ook in 1974 was Rome al gaststad voor het EK atletiek. De stad haalde het van het Poolse Katowice in de strijd om het EK van 2024 te mogen organiseren. Het EK in Parijs van afgelopen zomer werd door de coronacrisis geannuleerd. In 2022 staat het EK gepland in de Duitse stad München.

Het EK atletiek van 2024 gaat niet naar Polen, maar wel voor de derde keer in de geschiedenis van het kampioenschap naar Italië. De Italiaanse hoofdstad Rome, waar het Stadio Olimpico afgelopen jaar een stevige renovatie onderging, verwelkomt in het olympisch jaar de beste atleten van ons eigen continent. Het zal dan exact 50 jaar geleden zijn dat het vorige EK in Rome werd georganiseerd. Het allereerste EK in 1934 werd eveneens op Italiaanse bodem georganiseerd, namelijk in Turijn.

Afgelopen zomer leverde de Diamond League in Rome een BR op. Ben Broeders vloog er namelijk over 5m80 met de polsstok. Later die avond sprong Armand ‘Mondo’ Duplantis over 6m15, de hoogste sprong ooit in openlucht. Duplantis, de regerende Europese kampioen, viert vandaag zijn 21ste verjaardag en krijgt er dus een mooi cadeau bij. Een concrete datum voor het EK is er nog niet, waardoor het koffiedik kijken is of het al dan niet voor of na de Olympische Spelen gepland staat. Katowice, de Poolse stad die de duimen moest leggen voor Rome, kan in de toekomst waarschijnlijk wel rekenen op een groot kampioenschap. European Athletics bekijkt namelijk de mogelijkheden om in de toekomst naar Polen te trekken.