Nafi Thiam nam donderdag tijdens een virtueel persmoment ruim de tijd om de Belgische pers te woord te staan na haar afwezigheid op het BK AC en de AG Memorial Van Damme van afgelopen vrijdag. Thiam kwam vooral niet aan de start omdat ze vreesde voor een ernstige blessure, die het uiterst belangrijke jaar 2021  mogelijk zou dwarsbomen. De regerende olympische kampioene gelooft in haar kunnen volgend jaar indien ze haar trainingsniveau van afgelopen zomer evenaart en blessurevrij blijft.

Nafi Thiam was de grote afwezige afgelopen vrijdag tijdens de 44ste AG Memorial Van Damme. De olympische kampioene in de zevenkamp was al een tijdje op de sukkel met haar achillespezen en durfde geen verdere risico’s nemen met het oog op 2021. “Het feit dat ik niet aan de start kwam, was vooral een zaak om geen ernstige blessures op te lopen waardoor volgend jaar in het gevaar zou komen. Het gebrek aan competitie betekende dat ik een ander ritme had en meer getraind heb. Daardoor bleek het toch een zware periode, zonder dat je er echt rekening mee houdt dat het zo zou zijn. Een wedstrijd is altijd een ander gegeven en voluit gaan was uit den boze. Er was geen reden om grote risico’s te nemen, aangezien de Spelen volgend jaar gepland staan en ik daar 100% wil zijn”, aldus Thiam.

“Heb wedstrijden wel echt gemist”

Thiam doet het dus nog enkele weken voorzichtig aan. De meerkampster focust vooral versterkende oefeningen in functie van haar huidige peesproblematiek. Ze geeft wel toe dat het jammer was om te moeten afzeggen voor wedstrijden. “In principe hervat ik binnen enkele weken opnieuw mijn trainingen. Nu is het kwestie om voorzichtig te zijn, zodat mijn planning daarna niet in het gedrang komt. Het was geen simpele keuze om wedstrijden te laten schieten, aangezien ik het echt wel gemist heb. Bovendien heb ik héél hard gewerkt en voelde ik me ook echt sterk. Ook al wist ik wel dat uitschieters in zo’n kort seizoen niet aan de orde zouden zijn. Het is echter de juiste beslissing geweest. Roger (Lespagnard, haar trainer; red.) had me graag in actie zien komen, maar hij voelt mijn lichaam natuurlijk niet aan zoals ik dat doe. Het is geen jaar om risico’s te nemen, waardoor ik vooral focus op versterkende oefeningen en wat conditiewerk. Een beetje zoals elk jaar in deze periode eigenlijk. Mijn relatieve rustperiode is begonnen op het moment dat we besloten hebben om toch niet deel te nemen aan de Memorial”.

“Wil nog geen plannen maken voor deze winter door de blijvende onzekerheid”

Nafi Thiam – Foto: Lucien Lambotte

De vraag is natuurlijk of Thiam na haar zomerseizoen zonder wedstrijden komende winter vaker te zien zal zijn op wedstrijden, met wie weet zelfs uitstappen naar een EK of WK in zaal. Zelf wil ze echter nog geen uitspraken doen over een mogelijke planning. “Ik wil nog geen planning maken aangezien de huidige situatie voor blijvende onzekerheid zorgt. Ik bekijk het dag per dag en probeer nu toch ook te genieten van de rustige periode. Het gebrek aan competitie in het zomerseizoen betekent niet dat ik plots meer wil doen komende winter. Het zou me vertrouwen kunnen geven, maar is zeker geen noodzaak. Het hoofddoel blijft namelijk in de zomer liggen. De rustperiode, zowel fysiek als mentaal, is ook van groot belang, net zoals dat voor elke atleet zo moet zijn. Op vakantie gaan hoeft ook absoluut niet ver te zijn. Ik merk overigens wel dat sinds ik mijn diploma behaald heb er heel wat vrije tijd ontstaat. Die vul je dan op met meer trainingen en eveneens meer bezoekjes aan kinesitherapeuten. Het niet langer studeren houdt ook wel in dat er heel veel stress wegvalt. De extra tijd voor vrienden en familie viel deze zomer een beetje in het water door de blijvende coronamaatregelen”, verduidelijkt de 26-jarige atlete.

De blijvende onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt, heeft logischerwijs een impact op het uiterst belangrijke jaar 2021 dat met rasse schreden nadert. Thiam hoopt vooral dat er sneller duidelijkheid zal volgen omtrent kampioenschappen die al dan niet plaatsvinden. “Mijn grote hoop is dat er sneller gecommuniceerd wordt in vergelijking met afgelopen jaar. Als atleten leggen we ons namelijk een heel jaar toe op enkele doelen en als die dan last minuten wegvallen, dan is het moeilijk om het meteen te verteren. Het blijft natuurlijk een lastige situatie waarin voorspellingen bijzonder gevaarlijk zijn. Het extra jaar naar de Spelen toe is in se niet negatief, maar ook geen voordeel. Iedereen had namelijk gekozen om de Spelen deze zomer te hebben. Ik probeer 2020 vooral niet als een verloren jaar te bestempelen, zeker omdat Tokio nog op de planning staat. Je moet het gewoon ergens accepteren. Parijs vind ik een lastiger verhaal, aangezien dat echt definitief geannuleerd is. Het had een mooie afspraak in een buurland kunnen worden én ik had er maar wat graag in actie gekomen.”

“Weet dat ik grote prestaties kan neerzetten”

Nafi Thiam – Foto: Jeroen De Meyer

2020 zal bij Thiam vooral herinnerd worden als het jaar waarin héél veel getraind werd. “Ik heb veel en zwaar getraind én absoluut ook progressie gemaakt op verschillende onderdelen. Dat geef me ook vertrouwen, zeker omdat die Spelen er nog altijd staat. Ik weet dat ik in staat ben om grote prestaties neer te zetten als de puzzelstukjes samenvallen. Zelfs tijdens de lockdown light heb ik quasi al mijn trainingen op een degelijke manier kunnen afwerken. De focus tijdens die trainingen ligt ook op techniek in vergelijking met voluit gaan. Ik denk dat ik sterker dan ooit kan zijn, dat heb ik gevoeld op training en ook al laten zien in zaal (Thiam verpulverde het BR in het verspringen op het Franse kampioenschap indoor; red.). Mijn grote wens is om op training een gelijkaardig niveau te halen én vooral om van blessures gespaard te blijven. Combineer ik die beide zaken, dan kan ik knallen in Tokio. Het knaagde wel ergens om te weten dat ik thuis zat op het moment dat de zevenkamp in Tokio moest beginnen, ondanks dat ik die klik al gemaakt had”, klinkt het bij de vice-wereldkampioene.

Thiam kwam dan zelf niet in actie op wedstrijden, toch genoot de atlete duidelijk van de wedstrijd op televisie de afgelopen weken. “Het is mooi voor atleten en organisatoren dat er wedstrijden kunnen plaatsvinden in deze moeilijke tijden. Het zal voor de organisaties verre van simpel en evenmin financieel interessant zijn. Toch vind ik het bewonderenswaardig dat er best veel wedstrijden van hoog niveau georganiseerd worden. Het zien van onze sport op het grote scherm doet toch wel deugd.”

“Zomer zonder al te veel aandacht was rustgevend”

Door de coronacrisis en het uitblijven van wedstrijden waren het relatief rustige maanden voor Thiam qua aandacht van de media en bijhorende verplichtingen. De olympsche kampioene ondervindt weinig last van de coronamaatregelen en heeft ook genoten van de relatieve rust naar pers toe. “Ik kan me perfect vinden in de maatregelen hier en draag ook overal maskers waar nodig. De enige moeilijkheid is om de juiste inspanningen te leveren indien je naar het buitenland trekt. Die problematiek zal echter nog even duren. Door mijn afwezigheid op wedstrijden is het best rustig gebleken de afgelopen weken. Zelfs de kleinste wedstrijden brengen normaal al heel wat mensen op de been en nu is het allemaal best rustgevend verlopen. Ik hoop snel terug aan de start van een wedstrijd te verschijnen, maar die verandering deed ook wel deugd”, besloot Thiam.

Nafi Thiam – Foto: Golazo