De 40ste marathon van Valencia zou op 6 december in principe één van de enige grote najaarsmarathons wereldwijd worden. De organisatie en de Spaanse stad communiceerden echter vandaag dat de jubileumeditie een jaartje zal moeten wachten. De annulatie van de marathon van Valencia is een streep door de rekening van méér dan 30.000 lopers. Al lijkt er voorlopig hoop voor de elites.

De marathon van Valencia op 6 december moest een belangrijk moment worden voor héél wat nationale en internationale atleten om zich te verzekeren van een ticket richting de Olympische Spelen van Tokio. De bewuste marathon was in tegenstelling tot het merendeel van de grote stadsmarathons nog niet uitgesteld of geannuleerd. Daar kwam echter vandaag verandering in. “De organisatie heeft alle opties overwogen om een veilig event op poten te zetten, maar de stijgende coronacijfers dwingen ons ertoe om de veiligheid voorrang te geven. We zullen begin december dus geen 30.000 lopers ontvangen. Door nu te annuleren, zorgen we ervoor dat het grootste deel van de deelnemers nog geen reis of accommodatie hadden geregeld. We blijven hard werken om onze 40ste verjaardag volgend jaar te vieren”, aldus Paco Borao, de grote man achter de marathon van Valencia.

Voor een aantal landgenoten is de annulatie van de marathon een streep door de rekening. Al mogen Hanne Verbruggen en Nina Lauwaert, die afgelopen vrijdag nog het BR op de uurloop verbeterde, net zoals Soufiane Bouchikhi en Thomas De Bock nog hopen op een deelname aan de wedstrijd die puur voor de elites is voorzien. Die race zou gepland staan op 4 december, al is het wachten op bevestiging. De London Marathon vindt op 4 oktober, weliswaar op een bijzonder klein parcours, waarbij onder meer Eliud Kipchoge en Brigid Kosegei rondjes zullen draaien in de buurt van Buckingham Palace.