Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft zijn eigen beste wereldjaarprestatie in het polsstokspringen met welgeteld één centimeter aangescherpt op de Diamond League in Stockholm. Duplantis vloog tot en met 6m01 telkens in zijn eerste poging over de lat. Vervolgens deed de Zweed drie tevergeefse pogingen op 6m15, wat de beste sprong ooit in openlucht zou betekenen. Ben Broeders deed het voortreffelijk in Zweden met 5m73 én een bijzonder nipte foutpoging op 5m83. Hij hield wel onder meer wereldkampioen Sam Kendricks achter zich, waardoor hij in zijn tweede Diamond League wederom een tweede plaats wegkaapt. 

Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft op eigen bodem nog maar eens laten zien wat voor een atleet hij is. De jonge Zweed bleef op de Diamond League in Stockholm foutloos tot en met 6m01, goed voor de beste wereldjaarprestatie én een meetingrecord. Daarna ging de lat naar 6m15, wat de beste prestatie aller tijden in openlucht zou betekenen. De felle wind in het Olympische Stadion in de Zweedse hoofdstad maakte het echter onmogelijk om die straffe klus te klaren. De komende weken krijgt Duplantis onder meer in Lausanne en op de AG Memorial Van Damme de kans om te knallen. Ben Broeders deed het in diezelfde polsstokcompetitie voortreffelijk. De Belgische recordhouder bewees zijn constante door ondanks de wind naar 5m73 te springen. Ei zo na was er een nieuw BR van 5m83, maar Broeders tikte de lat nog met zijn borst aan. De atleet van DCLA weet dat hij de komende weken in staat is om zijn BR (5m76) in openlucht aan te scherpen. Holly Bradshaw was de eerder verrassende winnares bij de vrouwen met een sprong over 4m69.

Vice-wereldkampioene Yaroslava Mahuchikh evenaarde in het hoogspringen de beste wereldjaarprestatie (2m00) van haar landgenote Yuliya Levchenko, die vrede moest nemen met de tweede plaats en 1m98. Over de zeges op de 400m horden van Karsten Warholm en Femke Bol kan u hier meer lezen, al mag de dubbel van Warholm zonder twijfel vermeld worden. Nog geen twee uur na zijn ER op de horden liep de Noor namelijk naar de zege op de vlakke 400m in 45″05. De Zwitserse Ajla Del Ponte zet haar zegereeks in 2020 voort met 11″20 in Stockholm, nadat ze vorige week nog de beste was in Monaco. Donavan Brazier kreeg het stevig te verduren in de 800m bij de mannen, maar haalde dankzij een splijtende laatste rechte lijn toch zijn gram met de zege in 1’43″76. Bij de vrouwen ging de winst naar de Britse Jemma Reekie met 1’59″68, al moest Reekie onderdoen voor haar trainingsgenote Laura Muir. Muir imponeerde tijdens de 1500m door 3’57″86 neer te zetten, ruim beter dan de beste wereldjaarprestatie.

Daniel Stahl kon in het discuswerpen op goede omstandigheden rekenen dankzij de tegenwind. De Zweedse wereldkampioen bleef met 69m17 echter wat op zijn honger zitten, ondanks dat het al zijn 14de opeenvolgende overwinning in 2020 was. In de afsluitende 1500m rekende Timothy Cheruiyot af met Jakob Ingebrigtsen. De wind maakte het de atleten in de race niet makkelijk, maar het tempo was in vergelijking met de Diamond League van Monaco een stuk gelijkmatiger. In de slotmeters duwde Cheruiyot op zijn gekende wijze het gaspedaal wat dieper in. Dat volstond voor de zege in 3’30″25, gevolgd door Ingebrigtsen in 3’30″74. De derde stek van de Australiër Stewy McSweyn in 3’31″48 is ook absoluut vermeldenswaardige. Filip Ingebrigtsen kon het tempo voorin niet aan en gaf er in de slotronde de brui aan.

De verspringcompetitie kende een verrassend verloop aangezien er voor het eerst in een Diamond League-wedstrijd geëxperimenteerd werd met ’the final three’, een vernieuwing die niet bepaald hartelijk onthaald werd door de atleten. Het trio dat na vijf sprongen de tussenstand aanvoerde, mocht onderling de laatste ronde uitvechten. Degene die in de laatste poging de verste sprong neerzette zou dan uiteindelijk de winst opstrijken, ondanks dat zijn of haar prestatie misschien minder ver was dan de verste afstand die tijdens de hele competitie gesprongen werd.

Bij de mannen was dat het geval. Thobias Montler voerde na vijf sprongen de tussenstand aan met 8m13. Uiteindelijk was het toch Ruswahl Samaai die de competitie won aangezien hij in de laatste ronde naar 8m09 sprong terwijl Montler het met 8m06 moest doen. Bij de vrouwen was de verste sprong van de competitie wel goed voor winst. Maryna Bekh-Romanchuk, de vice-wereldkampioene, stond tweede na vijf pogingen met 6m71. De Oekraïense verbeterde zich echter nog tot 6m85, een afstand die door niemand anders gehaald werd.