Merel Maes heeft in Oostduinkerke het BR bij de cadetten in het hoogspringen geëvenaard. De 15-jarige atlete was aan de kust goed voor een sprong van 1m80, waarmee ze het 22 jaar oude BR van Ellen Cochuyt evenaarde. In Eigenbrakel verschenen onder meer Jonathan Sacoor en Cynthia Bolingo aan de start. Voor Bolingo was het de eerste wedstrijd in bijna anderhalf jaar tijd.

Het ‘openingsweekend’ van het korte zomerseizoen werd vooral gekenmerkt door de vele annulaties, maar toch stonden er met meetings in Oostduinkerke en Eigenbrakel twee weliswaar kleinschalige atletiekafspraken op eigen bodem op de planning. In de Westhoek zorgde jong geweld voor de uitschieters. Cadet Merel Maes, afgelopen winter goed voor een BR in zaal van 1m81, evenaarde tijdens haar eerste officiële wedstrijd van het seizoen meteen het 22 jaar oude BR van Ellen Cochuyt. Maes zweefde in Oostduinkerke over 1m80. Junior Lars Coene wierp zijn discus naar de vijfde prestatie aller tijden in die categorie met 52m40.

Comeback van Bolingo

Bolingo in Eigenbrakel – Foto: Quinten Lafort

In Eigenbrakel organiseerde lokale club USBW ook een corona-proof wedstrijd. De organisatie pakte onder andere uit met een opwarmingsveld in verschillende delen om mogelijke contacten tussen atleten zo goed mogelijk te vermijden. Atleten werden ook aangespoord om elk een eigen hoek van het terrein in te palmen. Op de piste was anderhalve meter afstand geen vanzelfsprekendheid. Cynthia Bolingo verscheen voor het eerst sinds haar zilveren medaille op het EK indoor van vorig jaar aan de start van een individuele wedstrijd. Bolingo sukkelde het afgelopen anderhalf jaar met meerdere blessures aan de achillespees en knie. De Belgian Cheetah opteerde in Eigenbrakel voor een snelheidsprikkel op de 100m. In winderige omstandigheden zette ze met 11″76 een degelijke chrono neer bij haar terugkeer. In de finale blies de wind te fel in het nadeel om die tijd aan te scherpen. Haar PR van 11″57 kwam zo niet in gevaar.

“Het is zeker niet slecht. Ik heb bewust voor de 100m gekozen omdat ik zo de kans kreeg om twee wedstrijden aan elkaar te verbinden. Een betere chrono had mooi geweest, maar ik ben vooral tevreden om opnieuw om een piste te staan met een startnummer. Volgende week staan nieuwe afspraken op de planning in Nijvel en Brussel”, aldus de vice-Europese kampioene op de 400m indoor.

Jonathan Sacoor – Foto: Quinten Lafort

Jonathan Sacoor trok midden juli naar het Franse Mandelieu met de trainingsgroep van Jacques Borlée om het korte zomerseizoen voor te bereiden. Sacoor, wiens laatste wedstrijd ook al dateerde van eind februari, opteerde meteen voor een baanronde. De wind speelde hem eveneens duidelijk parten, aangezien de wereldkampioen bij de junioren over de streep bolde in 47″11. Zijn trainingsmakker Tuur Bras legde beslag op de tweede stek in 48″15.

“Gezien de omstandigheden en het feit dat ik met zware stagebenen aan de start kom, mag ik niet ontevreden zijn. Uiteraard begin ik liever met een 46’er aan mijn seizoen, maar ik weet dat het de komende weken snel kan gaan. Jacques had gevraagd om explosief te starten vandaag en dat heb ik in de mate van het mogelijke gedaan. Halfweg voelde ik echter de vermoeidheid van de stage opspelen. Ik ben ook nog maar enkele dagen terug in België en zal de vruchten van de stage pas volgend weekend plukken. Hopelijk is de wind dan afwezig”, klonk het bij Sacoor.