Guy Ontanon is de man die tijdelijk het roer overneemt van Jacques Borlée als het op de zonen van die laatste aankomt. De Fransman kon twee weken geleden voor het eerst proeven van een training met de Borlées in levende lijve. De 62-jarige topcoach moet hen naar snelle chrono’s op de 100m en 200m stuwen, maar weet dat het geen sinecure wordt in een kort en krachtig zomerseizoen.

Guy Ontanon werd door Jacques Borlée benaderd om KevinJonathan en Dylan Borlée specifiek te begeleiden voor de 100m en 200m. Ontanon is allerminst een kleine garnaal. De 62-jarige sprintcoach had onder meer Europese recordhouders Christine Arron en Jimmy Vicaut onder zijn vleugels. Twijfelen deed de Fransman niet toen hij benaderd werd door vader Borlée.

“Ik heb tien seconden nodig gehad om te beslissen. Er was natuurlijk een voorwaarde dat de Franstalige en Franse Federatie akkoord gingen, aangezien ik verbonden blijf als coach aan de Franse Federatie. Dat is heel vlot verlopen. Daarna is er gepolst naar de verwachtingen van de broers en de doelen voor komende zomer. Ze beschikken stuk voor stuk over een enorme rugzak aan ervaring op topniveau. Hun omkadering is bijzonder kwalitatief uitgebouwd. Ik zorg voor een andere kijk binnen die entourage. Een objectieve, externe kijk op de zaken kan zeker helpen”, aldus Ontanon.

Guy Ontanon en Jacques Borlée – Foto: Quinten Lafort

“We gaan aan de hand van kleine technische wijzigingen hun korte sprintnummers proberen verbeteren. Je moet enerzijds rekening houden met het feit dat de tweelingbroers (Kevin en Jonathan; red.) niet van de jongste zijn, anderzijds zijn het ook echte 400m-lopers qua bouw. Hadden we meer tijd, dan waren die PR’s een groter doel. Nu beschikken over 3 maanden, waardoor het utopisch zou zijn om met alle drie op de afstanden te scoren. Al kan het zomaar dat de samenwerking blijft doorlopen de volgende jaren. Uiteraard gaan we wel van start met PR’s als doel. We werken ondertussen al bijna anderhalve maand samen. Het was in de aanvangsfase echter complex door de op dat moment geldende coronamaateregelen in Frankrijk”, vervolgt Ontanon.

“Werken vanop afstand was geen sinecure, maar we hebben er het beste van gemaakt. Ik kreeg video’s toegestuurd via mails en sociale media en kon die dan bestuderen. Op het einde van de week volgde telkens een korte debriefing om de trainingen te overlopen. Vervolgens duidde ik enkele werkpunten aan met het oog op de volgende week”, voegt de Fransman toe.

De volledige babbel met Ontanon kan u hieronder bekijken. De broers Borlée trainen tot en met woensdag in l’INSEP in Parijs, gevolgd door een twee weken durende stage in het Zuid-Franse Mandelieu.