Stijn Vanderhaeghe heeft een nieuw boek geschreven: ‘1:43.86’. Na onder meer boeken over De Ronde Van Vlaanderen en voetbalclub RSC Anderlecht, komt de 36-jarige Itterbekenaar met een nieuw werk naar buiten. ‘1.43.86’ is de titel van een biografie over intrinsiek misschien wel de beste Belgische atleet ooit in de atletiekgeschiedenis, Ivo Van Damme. Vanderhaeghe reconstrueert aan de hand van het persoonlijk archief van de familie Van Damme zowel de triomf als de tragedie van de lopende legende.

Biografie Ivo Van Damme

Voor de eerste maal verschijnt er in de eerste week van september (ongeveer gelijktijdig met de Memorial) een biografie over de veel te vroeg gestorven Belgische middellangeafstandsloper, Ivo Van Damme. Het boek zal uiteraard gaan over het leven en de prestaties van de tot op heden nog altijd Belgische recordhouder op de 800 en 1000 meter.

Ivo twijfelde in zijn jeugdjaren als schuchtere tiener tussen voetbal en atletiek, maar van zodra hij echter beslist om zijn zinnen volledig op de loopsport te zetten, verandert hij in een zelfbewuste jongeman die perfect weet wat hij kan en niet kan. In dit boek is de opmerkelijke evolutie te volgen van de geboren Dendermondenaar aan de hand van persoonlijke aantekeningen van Ivo zelf. Ook baseerde de auteur zich op nauwkeurig bijgehouden trainingsboekjes en een reeks fotoalbums die hij ter beschikking kreeg van de familie Van Damme.

“Ik hoop uiteraard dat zoveel mogelijk mensen het boek zullen lezen”, aldus auteur Stijn Vanderhaeghe. “Vooral om de herinnering aan Ivo Van Damme levendig te houden, want dat verdient hij als geen ander!” “De Memorial is natuurlijk een mooi jaarlijks eerbetoon, maar de hectiek van zo’n prachtige atletiekavond laat het helaas niet toe om op die dag lang stil te blijven staan bij de man die er uiteindelijk zijn leven voor gelaten heeft… Dat is natuurlijk jammer. Maar laat dit boek dan een ‘Memorial’ zijn voor de overige 364 dagen van het jaar.”

Het ruim 200 bladzijden tellende boek zal dus de eerste week van september in de betere boekhandel te koop zijn. Ivan Sonck schreef het voorwoord, Roger Moens stond de auteur met raad en daad bij, maar ook ex-atlete Rita Thijs – die op het moment van Ivo’s fatale ongeval verloofd was met hem – hielp mee aan ‘1:43.86’. Zij schreef immers het nawoord, en met een pakkende aan Ivo gerichte brief doet ze de lezers op een onwaarschijnlijk mooie manier uitgeleide. De lezer zal zich dus niet bedrogen voelen na het kopen van dit dikke prachtige boek. Elke atletiekfanaat moet dit dus toch gelezen hebben, hé?