Het Maison des Sports in het Franse Clermont-Ferrand was afgelopen weekend het mekka van de internationale polsstokwereld. Renaud Lavillenie organiseerde er voor de vijfde keer een heus polsstokfeest met de All Star Perche van zondag als scherprechter. 5.000 uitzinnige fans stuwden de organisator-atleet naar een tweede stek met 5m94. Lavillenie is een God in eigen stad, maar staat zijn plaats met plezier af aan zijn maatje Mondo Duplantis.

De All Star Perche was gisteren al aan zijn vijfde editie toe. Renaud Lavillenie, de bezieler van het evenement én tevens een van de grote namen in het deelnemersveld, stelde de afgelopen weken alles in het werk om een topwedstrijd neer te zetten voor zijn concurrenten en zichzelf. De atleten die afgelopen woensdag te bewonderen waren in Lievin op de World Indoor Tour-meeting kregen een bus van de Fransman om zo zorgeloos naar Clermont-Ferrand, aan de voet van de mythische Puy De Dame, af te zakken. Onder die heren onder meer wereldrecordhouder Armand ‘Mondo’ Duplantis, wereldkampioen Sam Kendricks en onze eigen Ben Broeders. Bij de vrouwen was Sandi Morris het uithangbord.

Lavillenie laat in eigen stad al jaren niets aan het toeval over. Een uitverkocht Maison des Sports, goed voor 5.000 toeschouwers, kreeg gisteren een waanzinnige show te zien. Lavillenie, die vorig jaar geplaagd werd door blessures, kon de voorbije weken niet echt regelmaat tonen in wedstrijden. Bij het schitterend aankondigen van de atleten van de All Star Perche ging het publiek uit zijn dak toen de naam van ‘Air Lavillenie’ weerklonk. Het werd maar niet stil en de 33-jarige voormalige wereldrecordhouder was zichtbaar geëmotioneerd. Trainers, journalisten en atleten stonden met kippenvel te kijken naar de ode aan hun lokale held. Lavillenie pinkte net geen traan weg, wat misschien doet vermoeden dat hij zijn laatste keer was als organisator-atleet.

“Wij gaan hier vooral plezier beleven. Het zijn intense weken geweest om dit tot een goed einde te brengen, zowel als organisator, maar ook op sportief vlak. Ik heb hier op alle mogelijke manieren naar toegeleefd. Bedankt om hier te zijn, we gaan er een mooie show van maken”, klonk het net voor aanvang van de competitie.

Lavillenie liet niets aan het toeval over in zijn Clermont-Ferrand – Quinten Lafort

De toeschouwers kregen waar voor hun geld, want lokale held Lavillenie zou een onverwachte tweede stek in de wacht slepen na een opnieuw weergaloze Duplantis. Lavillenie zweefde over 5m94 en troefde zo wereldkampioen Kendricks af, die op 5m87 bleef steken. De Fransman vloog de voorbij 13 jaar telkens over 5m70 en ging ook al acht jaar hoger dan 5m90. The ‘Old God’ maakt stilaan plaats voor zijn vervanger, namelijk zijn boezemvriend Mondo. Met een smile op zijn gezicht had Lavillenie mooie woorden over tijdens zijn competitie. “Ik ben niet langer de ‘leider’. Mondo heeft die fakkel overgenomen. Het doet veel deugd dat hij onze sport de komende jaren zal dragen. Het beste moet nog komen”, aldus ‘Air Lavillenie’.

Ook onze landgenoot Ben Broeders speelde een mooie bijrol in Clermont-Ferrand. Broeders evenaarde zijn BR van 5m80 en leek heel even op weg naar een verbetering van zijn nog geen vijf dagen oude BR. “Ik heb toch al wat dingen meegemaakt de afgelopen jaren, maar de sfeer en beleving hier is van een andere planeet”, duidelijke woorden van de beste Belg met een polsstok. Bij de vrouwen sprong Sandi Morris over 4m80. Morris trok zich de afgelopen weken enorm op aan de WR’s van Duplantis. “Hij toont dat we mogen dromen van onwaarschijnlijke hoogtes. Een vrouw moet in staat zijn om 5m20 te springen”, aldus Morris, die zelfs even werd verleid tot het meezingen van haar lied voor de Diamond League in Zürich.

Mondo Duplantis – Foto: Quinten Lafort

Na de 5m94 van Lavillenie. was het Maison des Sports absoluut een heksenketel geworden. Duplantis wipte intussen over 6m01, zijn vijfde opeenvolgende sprong over de magische barrière in zaal, niemand deed het hem ooit voor. ‘Magic Mondo’ kreeg de vraag wat de volgende hoogte zou worden: “5m19, let’s do it”. De Zweed zou ondanks het waanzinnige publiek telkens erg nipt de lat aantikken. WR’s normaliseren, dat is wat hij de afgelopen weken had verwezenlijkt. Toch werd zijn naam gescandeerd alsof hij het WR had gesprongen in de tempel van zijn grote voorbeeld Lavillenie. De All Star Perche is een heus polsstokfeest, wat pure reclame is voor onze sport en de schitterende discipline, en dat is absoluut de verdienste van ene Renaud Lavillenie.

God heet in Clermont-Ferrand namelijk nog altijd Lavillenie en zijn apostelen stelden allerminst teleur.