Eliott Crestan was gisteren op de Müller Indoor Grand Prix in het Schotse Glasgow goed voor een stevig PR van 1’47″43. Crestan, die volgende week 21 wordt, is daardoor de derde performer aller tijden in ons land. Deze winter heeft hij geen grote doelen meer, maar de Belgische recordhouder bij de junioren wil alles op alles zetten om de Olympische Spelen in Tokio te halen.

Twee 800m-wedstrijden werkte Eliott Crestan in 2020 af en tot twee keer toe verbeterde hij zijn PR gevoelig. Vorig weekend was hij in Metz goed voor 1’48″47, gisteren deed hij zowaar nog straffer door naar 1’47″43 te lopen. Crestan is op zijn 20ste de derde performer aller tijden in ons land en is misschien wel één van de meest onderschatte talenten van het moment.

“Ik voelde me gisteren eerlijk gezegd wel een kleintje tussen al die grote namen (onder meer Adam Kszczot stond aan de start; red.). Dat heeft me echter een boost gegeven. De koers op zich was trager in de beginfase in vergelijking met Metz. Toen moest ik echter zelf aan de bak na het uitvallen van de haas. Nu kon ik in de slotronde een aantal concurrenten oprollen. Het doel was om deze winter onder 1’48 te duiken en ik zit er ruim onder, dus mijn missie is zeker geslaagd”, aldus Crestan.

Eliott Crestan op het WK voor junioren in 2018 – Foto: Tomas Sisk

In 2018 werd de atleet derde op het WK voor junioren. Deze zomer lonken onder meer de Olympische Spelen en het EK in Parijs. De keuze tussen die twee is bij de 800m-specialist snel gemaakt. “Als ik moet kiezen tussen in Tokio staan, of een finale op het EK in Parijs, dan ga ik toch resoluut voor de Spelen. Zelfs al word ik er in de reeksen uitgelopen. Het is het hoogst haalbare voor ons als atleten. De limiet is bijzonder scherp (1’45″20; red.), maar ik hoop toch in de buurt te komen. Verder is er natuurlijk de ranking, waarvoor ik gisteren een goede zaak heb gedaan”, klinkt het bij de derde performer aller tijden in zaal.

De komende weken loopt Crestan mogelijks nog één 800m, maar hij wil zijn benen ook testen op 400m en 1500m. “De kans bestaat dat ik woensdag in Liévin loop, maar dat is héél onzeker. Verder wil ik wel nog aan de start verschijnen van het BK voor studenten en het BK voor junioren en beloften. Ik moet nog bekijken met mijn coach of het een 400m of een 1500m wordt. Qua vorm voel ik me beter en beter. Ik heb veel zin om deze zomer te knallen, zeker na mijn mindere zomer van vorig jaar”, besluit de atleet.