Op de Monaco Run in Monte Carlo heeft Joshua Cheptegei het WR op vijf kilometer op straat gevoelig scherper gesteld. De Oegandese wereldkampioen op de 10.000m en in het veld klokte af na een onwaarschijnlijke 12’51. Daarmee doet hij duidelijk beter dan de 13’18 die Rhonex Kipruto neerzette tijdens zijn WR op de tien kilometer. Jimmy Gressier verpulverde het ER van Julien Wanders. De Fransman liet de klok stoppen na 13’18.

Joshua Cheptegei had zijn zinnen gezet op een razendsnelle vijf kilometer in Monaco, aangezien hij dit jaar al zijn WR op tien kilometer had moeten afstaan aan Rhonex Kipruto. De atleet van het NN Running Team had ook deels een afspraak met de geschiedenis, want het officiële WR op de vijf kilometer was nog steeds trager dan de ‘world best’ van Sammy Kipketer. Kipketer was in 2000 goed voor 12’59 in het Amerikaanse Carlsbad. Toen behoorde de vijf kilometer echter nog niet tot de officiële afstanden om in aanmerking te komen voor een WR.

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team

Dat is sinds eind 2018 wel het geval. Robert Keter verbeterde het WR in november 2019 naar 13’22, maar Kipruto verbeterde die chrono tijdens zijn WR op tien kilometer. Cheptegei liet in Monaco echter niets aan het toeval over. De Oegandees moest en zou een tijd neerzetten die zou inslaan als een bom en zo geschiedde. Het was eveneens uitkijken naar wat de Fransman Jimmy Gresier kon klaarspelen. De drievoudige Europese veldloopkampioen bij de beloften had het ER van Julien Wanders (13’29) in zijn vizier. Gressier vertoefde de afgelopen weken in Kenia om zich voor te bereiden op onder meer de Monaco Run.

Jimmy Gressier – Getty Images for European Athletics

Voorin was er echter niets of niemand opgewassen tegen Cheptegei. De Oegandese sneltrein klokte uiteindelijk af na een onwaarschijnlijke 12’51, ruim beter dan alle WR’s die sinds eind 2018 zijn neergezet, maar vooral ook de snelste vijf kilometer op straat ooit. Gressier kon niet onderdoen en deed met 13’18 11 seconden beter dan het ER.