Ook over de landsgrenzen heen werd het een druk atletiekweekend. Zowel in het Duitse Dortmund, als in het Franse Metz kwamen verschillende landgenoten in actie. In Dortmund kreeg Ben Broeders opnieuw een kans om zijn olympisch ticket veilig te stellen. Eline Berings zetter er een mooie chrono neer. op de hoge horden. In Frankrijk maakte vooral Eliott Crestan een stevige indruk op de 800 meter door zijn PR met meer dan een seconde aan te scherpen. Stijn Baeten debuteerde knap op de 1500m in zaal.

Berings snelt ondanks kuitperikelen naar snelle chrono

Eline Berings heeft ondanks haar seizoensbeste van 8″07 even moeten zoeken naar startbewijzen in sterke buitenlandse wedstrijden. Op de PSD Bank Indoor Meeting in Dortmund kreeg de Gentse een uitgelezen kans. Berings kreeg het gezelschap van de Duitse Cindy Roleder in de baan naast zich. Berings lag meteen aan de leiding, maar voelde halfweg wedstrijd plots een kramp in haar kuit waardoor Roleder haar bijbeende. Het duo stevende tenslotte zij aan zij op de finish af. Het was echter de Duitse die nipt de wedstrijd op haar naam schreef met 8″05. Berings volgde niet veel later in 8″07, een evenaring van haar seizoensbeste.

Eline Berings – Foto: Yngwie Vanhoucke

Ben Broeders zette na enkele wedstrijden waarin hij op 5m70 bleef steken in Dortmund zijn jacht naar het olympisch ticket (5m80) voort. Broeders kende weinig tot geen moeilijkheden tot en met 5m70. Vervolgens liet de Belgische recordhouder de lat op 5m80 leggen, een hoogte waarop Broeders de voorbije weken al enkele veelbelovende pogingen ondernam. Ook deze keer toonde Broeders dat hij deze hoogte zeker in zijn mars heeft. Toch tikte de DCLA-atleet de lat drie keer aan waardoor die alsnog viel.

Op de 800 meter kwam Renée Eykens voor het eerst dit seizoen in actie. Eykens kwam terecht in een wedstrijd waarin niet echt tempo gemaakt werd. Een snelle tijd behoorde daardoor niet tot de mogelijkheden. De atlete van Antwerp Athletics knokte zich naar een vierde plaats met een tijd van 2’05″17. De winst ging naar de Duitse Christina Hering met 2’04″06.

Crestan zorgt voor de prestatie van de dag in Metz, Baeten opent sterk

Eliott Crestan maakte zonder twijfel de sterkste indruk van de dag in Metz. Crestan positioneerde zich na het startschot meteen achter de haas en volgde als enige in zijn spoor. De haas trok goed door en verliet op één ronde van het einde de piste waardoor Crestan er alleen voor kwam te staan. De nummer drie van het WK voor junioren bleef echter knap het tempo hoog houden en liet de klok stoppen na een snelle 1’48″47. Crestan duikt zo meer dan een volledige seconde onder zijn persoonlijk record van twee jaar geleden. De Belgische recordhouder bij de junioren opteerde twee weken geleden nog voor een korte stage in het Turkse Belek om zich optimaal voor te bereiden op zijn kort indoorseizoen.

Stijn Baeten trok de voorbije weken op hoogtestage. De 1500m-loper reisde twee dagen geleden rechtstreeks van Zuid-Afrika door naar Metz voor zijn eerste 1500m ooit in zaal. Baeten ging voorzichtig van start en hield zich schuil in de achterhoede. Het veld werd op een uitgestrekt lint getrokken waardoor Baeten de nodige mikpunten voor zich had. De atleet van DCLA maakte er een heuse inhaalrace van en zou afklokken na een knappe 3’41″20.

Foto: Peter Wagemans

Spurtkanonnen presteren op niveau, maar blijven azen op uitschieter

Michael Obasuyi kreeg na zijn wedstrijd in Düsseldorf, waar hij veel pech kende door valpartijen in de banen naast zich, een nieuwe kans in Metz op de 60 meter horden. Vandaag kreeg de hordeloper in de reeksen en finale Pascal Martinot-Lagarde, de nummer drie van het WK in Doha, naast zich. Met 7″81 plaatste de finalist van het EK beloften zich relatief eenvoudig voor de finale. In de finale knalde hij als een bezetene uit de blokken. Zijn reactietijd was zo snel dat de atleet zelf twijfelde of hij een valse start veroorzaakte. Daardoor verloor hij even zijn ritme, om vervolgens degelijk verder te stomen. Met 7″78 evenaarde hij zijn seizoensbeste, al blijft het wachten op die ene uitschieter. Op de hoge horden kon Anne Zagré niet verbazen. De hordeloopster moest het stellen met 8″26.

Op het kortste nummer van de dag, de 60 meter, kwam Kobe Vleminckx voor het eerst weer in actie sinds zijn blessure aan de adductor die hij tijdens het Vlaams kampioenschap opliep. Vleminckx startte als een raket in de reeksen, maar kende in de tweede helft een beetje verval. Met 6″79 plaatste hij zich wel voor de finale. In de finale hield Vleminckx goed stand en bevestigde hij opnieuw met een mooie tijd van 6″80.

Foto: Kim Lommaert