Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft in Düsseldorf een onwaarschijnlijke polsstokcompetitie neergezet. De 20-jarige Zweed kwam voor het eerst in 2020 in actie en overtrof alle verwachtingen. Hij verbeterde op 5m90 de beste wereldjaarprestatie en vloog vervolgens over 5m95 en 6m00 in zijn eerste poging. Daardoor scherpte hij ook zijn eigen Zweeds record (5m92) aan. Vervolgens liet hij de lat op een wereldrecordhoogte van 6m17 leggen. Ei zo na klaarde Duplantis de klus.

Je moet het maar aandurven om bij je seizoensopener de lat op de wereldrecordhoogte te leggen. Armand ‘Mondo’ Duplantis deed het in Düsseldorf met verve. De 20-jarige Zweed genoot van de sfeer in Duitsland en kon op de steun van het publiek en zijn concullega’s rekenen. Op 5m90 verzekerde hij zich van de beste wereldjaarprestatie. Vervolgens vloog hij over 5m95 en 6m00 in zijn eerste poging nota bene, goed voor een verbetering van zijn indoor-PR.

De vraag na afloop van die 6m00 was natuurlijk wat de volgende hoogte zou worden. Duplantis deelde de gevleugelde woorden “Let’s try it” mee. De lat ging daardoor naar 6m17, één centimeter beter dan het WR van Renaud Lavillenie. De spanning was te snijden, aangezien Duplantis op 5m95 en 6m00 veel overschot had. De tweede poging was buitengewoon nipt, maar de lat viel helaas naar beneden voor de Zweed. Duplantis mag zich nu ook de jongste polsstokspringer noemen die over 6m00 springt in zaal. Hij duikt daarmee eveneens de top tien aller tijden in zaal binnen. Wereldkampioen Sam Kendricks moest vrede nemen met de tweede stek en 5m90. Onze landgenoot Ben Broeders kende een heel nipte poging op de olympische limiet van 5m80. De kersverse Belgische recordhouder vloog in Düsseldorf over 5m70 en werd daarmee knap vierde.

Morgen volgen reacties van zowel Duplantis als Broeders.