De World Athletics Indoor Tour sloeg dinsdagavond zijn tenten op in Düsseldorf. Naast een sterk internationaal deelnemersveld vonden ook enkele Belgen hun weg naar de Duitse stad. Onze landgenoten weerden zich kranig tussen tussen de internationale top. Bijna mochten we juichen voor Ben Broeders die nipt de olympische limiet miste. Ook Elise Vanderelst bewees dat ze helemaal terug is door het BR op de 1500 meter te benaderen. De absolute uitblinker van de avond was zonder meer Armand Duplantis die in het polsstokspringen het WR op een haar na miste.

Broeders opnieuw dichtbij olympisch ticket

Ben Broeders trok afgelopen woensdag bij zijn seizoensdebuut de sterke lijn van zijn zomerseizoen door. Met 5m75 in het polsstokspringen schreef hij er het nationaal indoorrecord op zijn naam. Met een extra dosis zelfvertrouwen op zak kon hij de jacht naar de olympische limiet (5m80) voortzetten. Broeders begon aarzelend aan zijn competitie door pas in zijn derde poging zijn aanvangshoogte te overschrijden. Nadien ging de lat naar 5m55 die wel meteen bij de eerste poging werd overbrugd. Op 5m70 kende de nationale recordhouder opnieuw meer moeilijkheden, maar bij de derde poging werd ook die klus knap geklaard. Broeders kreeg het publiek volledig achter zich wanneer de lat naar 5m80 ging. Bij de laatste sprong was Broeders er heel dichtbij. De lat bibberde, maar ging alsnog tegen de grond. Deze week krijgt de beste polsstokspringer van ons land nog twee kansen om dat felbegeerd olympisch ticket binnen te halen.

De polsstokcompetitie was na de exit van Broeders allesbehalve afgelopen. Armand “Mondo” Duplantis en Sam Kendricks stevenden op een pittig duel af, al was het Duplantis die doorheen de wedstrijd voor de meeste sensatie zorgde en de beste indruk gaf. De jongste van het duo zette de toon en liet de lat na een geweldige reeks sprongen prompt om WR-hoogte leggen. De jonge Zweed deed bijna het onmogelijke en flirtte met het wereldrecord. Meer over deze sensationele polsstokcompetite kan u hier lezen.

Ben Broeders – Foto: Yngwie Vanhoucke

Debjani en Vanderelst houden zich goed staande tussen wereldtop

Op de 1500 meter verdedigde Filip Ingebrigtsen de eer van de familie, maar ook Ismael Debjani kwam op zijn favoriete afstand in actie. Het was Ingebrigtsen die het aandurfde om de kastanjes uit het vuur te halen en het gat met de haas dicht te lopen. Bij het wegvallen van de gangmaker besloot hij stevig door te trekken en de anderen achter zich te laten. Debjani ging voor een meer afwachtende tactiek en hield zich na de start schuil in de tweede helft van het pak. Met nog anderhalve ronde te gaan besloot de atleet op te rukken waardoor hij in de slotronde zelfs nog Ingebrigtsen in het vizier kreeg. De Noor verschalken was nog te hoog gegrepen, maar onze landgenoot kon dankzij een knappe slotronde wel beslag leggen op de tweede plaats. Met 3’39″05 zette Debjani een PR neer. Ingebrigtsen won de wedstrijd met 3’36″32.

Op diezelfde afstand liet ook Elise Vanderelst van zich horen. Ondanks een snelle beginfase kon de vice-Europese beloftekampioene toch standhouden in het sterke deelnemersveld. Ze pikte haar wagonnetje achteraan aan en slaagde er op het einde in om stelselmatig enkele plaatsen te winnen. Vanderelst, die door een stressfractuur aan de voet de tweede helft van het zomerseizoen aan haar neus voorbij zag gaan, noteerde met 4’10″33 een nieuw persoonlijk record. Ze schuift daarmee op naar de derde plaats op de ranglijst aller tijden. Voorin maakte Beatrice Chepkoech furore door naar een wereldjaarprestatie van 4’02″09 te snellen.

Rommelige wedstrijd hypothekeert snelle tijd voor Obasuyi

Michael Obasuyi kende geen geluk vandaag. De hordeloper kwam terecht in een rommelige wedstrijd en zag naast zich de Duitser Stefan Volzer al vroeg in de wedstrijd tegen zijn horde knallen. Ook langs zijn andere zijde maakte Aurel Manga er een zootje van waardoor Obasuyi logischerwijs moeite had om zijn eigen wedstrijd te lopen. De OEH-atleet klokte uiteindelijk nog een fraaie 7″84. Die tijd leek achteraf net niet voldoende voor een plaats in de finale. Obasuyi had daarvoor amper vier duizendsten sneller moeten lopen. In de finale trok Yaqoub Mohamed Al Youha met een snelle 7″54 aan het langste eind. Bij de vrouwen haalde Christina Clemons het in 7″91

Foto: Maxim Delobel

de Witte schrijft eerste World Indoor Tour-zege op haar naam

Lisanne de Witte verscheen net als in Karlsruhe aan de start van de 400 meter. De Nederlandse trok zich rustig op gang en nestelde zich slim in het spoor van Justyna Swiety-Ersetic. Na 350 meter nam de Witte het commando over en ging ze de Poolse voorbij. De nummer drie van het EK in zaal klokte af na 52″30, vier honderdsten onder haar persoonlijk record. Léa Sprunger bleef in Karlsruhe de Witte nog net voor, maar kende dinsdag een iets mindere dag. Zij was dan ook zichtbaar ontevreden met haar 52″50.

Opnieuw resem wereldjaarprestaties

In het kogelstoten haalde Filip Mihaljevic het met overmacht. Hij zette de tegenstand meteen onder druk door in zijn tweede poging 21m52 ver te werpen, een nationaal record voor de Kroaat. Niemand deed dit indoorseizoen al beter. Mihaljevic wierp vervolgens nog drie keer voorbij de 21 meter, terwijl zijn concurrenten geen enkele keer in deze krachttoer slaagden. In het hinkstapspringen won de Duitse Neele Eckhardt met 14m17. Zij doet met die afstand exact één centimeter dan de beste wereldjaarprestatie.

Een beste wereldjaarprestatie viel er ook op de 3.000 meter bij de mannen. Het werd voorin een Afrikaans onderonsje tussen Getnet Wale, Bethwell Birgen en Selemon Barega. Het trio stormde zij aan zij de laatste bocht uit waarna Barega uiteindelijk duidelijk de bovenhand nam. De wereldkampioen indoor knalde naar een snelle 7’35″71. Marc Reuther, de voorlopig snelste man van het seizoen op de 800 meter, maakte er een mooie solo van. Bij het ingaan van de laatste bocht voelde hij wel de hete adem van Adam Kszczot in zijn nek, maar Reuther kon de wereldkampioen in zaal nog net afhouden. De Duitser won met 1’46″13 tegenover de 1’46″42 van de Pool.

Foto: Peter Wagemans