De Structabo CrossCup in Hannuit leverde héél wat mooie wedstrijden op. Bij de vrouwen was vooral de strijd tussen de Belgische vrouwen onderling bijzonder spannend, aangezien de Poolse Anna Gosk alles en iedereen op een hoopje liep. De mannelijke collega’s leverden een pittige driestrijd, waarin de Duitser Samuel Fitwi aan het langste eind trok. De reacties van de prominenten leest u hieronder.

Anna Gosk (winnares)

 “Ik vind het keer op keer fantastisch om een Belgische veldloop te mogen betwisten. Het is mijn eerste veldloop sinds lang, aangezien ik in oktober een marathon heb afgewerkt. Daardoor was ik ook niet aanwezig op het EK veldlopen. Toch had ik van bij de start een sterk gevoel. Ik heb er enorm van genoten. De komende weken wil ik nog enkele wedstrijden betwisten, om vervolgens mijn pijlen te richten op de olympische marathon”

Sofie Van Accom – Foto: Golazo

 Sofie Van Accom (eerste Belg, vierde plaats)

“Het ging echt vlot vandaag. Ik ben heel blij met de stijgende lijn, al denk ik dat er misschien meer in zat. Ik vertrok met het idee om behouden te starten. Toen de twee buitenlandse atleten de leiding namen, besloot ik mijn eigen tempo te zoeken. Zo kwam ik in de groep met Belgen terecht waar ik mij misschien iets te veel naar achter heb laten dringen. Op het einde voelde ik dat ik het nog in mij had om de versnelling te plaatsen, al kwam deze iets te laat. Achteraf gezien had ik moeten durven meegaan met Stephanie Barnes. Ik voel dat de vorm goed zit, dus ik kijk uit naar de resterende manches”

Lisa Rooms (tweede Belg, zevende plaats)

“Deze prestatie had ik echt niet verwacht. Ik loop sinds twee weken stage en dat kruipt toch in de benen. Het droge parcours vandaag speelde natuurlijk in mijn voordeel. Ik voelde dat Hanna Vandenbussche een constanter tempo kon aanhouden, maar ik bleef geloven in mijn slotronde. Vroeger durfde ik op het einde wegzakken, maar nu denk ik dat mijn laatste deel net één van mijn sterkere punten is. Dat ik nog zo dicht op Sofie Van Accom kom had ik op voorhand nooit durven hopen. Voor de manche in Rotselaar pas ik. Ik kies die periode voor een wegwedstrijd, iets wat ik ook heel graag doe. In Brussel ben ik wel opnieuw van de partij”

Samuel Fitwi – Foto: Golazo

Samuel Fitwi (winnaar)

 “Ik had het geluk dat mijn twee metgezellen het merendeel van het kopwerk voor hun rekening hebben genomen, los van het feit dat ik voelde dat ik een goede dag had. Crossen in België is altijd een plezier en dat is vandaag opnieuw bewezen. Ik heb genoten van het duel en ben tevreden met mijn huidige vorm. De komende weken proef ik waarschijnlijk eens van wat langer werk om straat, om vervolgens de focus op de piste te leggen. Ik zit met het EK in Parijs in mijn achterhoofd”

 Andy Vernon (tweede)

 “Op de één of andere onverklaarbare reden kom ik in Hannuit altijd sterk voor de dag. Ik besloot dan ook maar de kop te nemen, aangezien de eerste ronde tamelijk rustig verliep. Ondanks de winderige omstandigheden bleef ik de forcing voeren. Dat voelde ik natuurlijk in de tweede wedstrijdhelft waarin ik Soufiane en Samuel moest laten gaan. Gelukkig kon ik nog tweede worden dankzij mijn pittige sprint. De komende weken ga ik op straat lopen om me voor te bereiden op de London Marathon. Ik hoop namelijk nog de Olympische Spelen van Tokio te halen op die afstand”

Soufiane Bouchikhi – Foto: Golazo

Soufiane Bouchikhi (eerste Belg, derde plaats)

“Ik had de eindsprint van Andy Vernon niet meer verwacht. Ik dacht dat mijn tweede plaats binnen was, dus was verbaasd toen ik hem plots voelde komen. Op dat moment had ik gewoonweg de kracht niet meer om nog terug te vechten. Dat ik hier niet win heeft echt te maken met frisheid. Wil ik op het BK winnen, dan zal ik een stuk frisser voor de dag moeten komen. Ondanks dat deze winter volledig ondergeschikt is aan de zomer zal ik het volume toch wat terugschroeven richting het BK. Als ik daar fris aan de start verschijn, dan geloof ik dat mijn vorm beter zal zijn dan tijdens het EK in Lissabon. Eerst volgt er echter nog een stage in Marokko waardoor ik moet passen voor de manche in Rotselaar”

Dieter Kersten (tweede Belg, vierde plaats)

“Ik ben misschien iets te snel vertrokken, maar mag zeker niet klagen over vandaag. Na mijn snelle start besloot ik mij uit te laten zakken. Dat bleek geen domme zet, want ik vond met Lahsene Bouchikhi de ideale partner. Voor mij mocht het misschien iets sneller gaan, maar ik wou geen risico nemen en die vierde plaats veiligstellen. Daarom dat ik de eindsprint afwachtte om het verschil te maken. We hebben geduld moeten hebben op training, maar ik ben blij dat het er nu eindelijk uitkomt. Ik had verwacht dat het goed zou zijn vandaag, maar dit is toch beter dan verwacht. Van het Belgisch kampioenschap maak ik zeker een belangrijk doel”

Robin Hendrix (winnaar korte cross)

“In tegenstelling tot mijn teamgenoten zoals Isaac Kimeli blijf ik in België, aangezien mijn studies even voorrang krijgen. Ik hoop volgend jaar af te studeren en daarvoor moet ik nu toch enkele inspanningen leveren. Ondanks het drukke schoolwerk kan ik voluit trainen. Gisteren werkte ik nog een dubbele training af. Dat voelde ik tijdens de wedstrijd wel in mijn benen. Ik had niet de ‘dash’ zoals in Mol en Roeselare, maar een overwinning is altijd mooi meegenomen. Binnen een kleine maand wil ik knallen op het BK indoor. Zo kan ik hopelijk punten scoren op de wereldranking met het oog op de Spelen in Tokio”

Het podium op de korte cross – Foto: Golazo