Yaroslava Mahuchikh is 2020 in stijl begonnen. De Oekraïense hoogspringster verbeterde namelijk het WR bij de junioren bij haar seizoensopener in eigen land. In Lviv vloog de vice-wereldkampioen over een hoogte 1m99, een evenaring van het WR in die categorie. Vervolgens ging de lat naar 2m01. In haar derde poging kraakte Mahuchikh de code. Ze evenaarde daarmee ook het Oekraïense record in zaal.

Yaroslava Mahuchikh is nog altijd maar 18 jaar en toch geldt ze als één van dé grootste talenten wereldwijd. De Europese juniorenkampioene en vice-wereldkampioene begon vandaag in eigen land aan haar indoorseizoen. Tijdens de Demyanyuk Memorial in Lviv, de grootste stad in het westen van Oekraïne, begon Mahuchikhi haar competitie op 1m86. Een simpele klus voor de atlete die in oktober nog het vuur aan de schenen van Mariya Lasitskene legde door tijdens de WK-finale maar liefst 2m04 te springen (goed voor een junioren-WR).

Daarna ging de atlete foutloos over 1m89 en 1m95. Op 1m99, wat een evenaring van het WR in zaal bij de junioren zou zijn, had ze wel een tweede poging nodig. Vastberaden liet ze de lat op 2m01 leggen. Even leek het erop alsof het niet zou lukken, tot ze in haar derde en laatste poging over lat zweefde. Ze vloog meteen in de armen van haar trainster Tatiana Stepanova, die ook onder meer Yuliya Levchenko begeleidt. Levchenko begon haar seizoen vorige zaterdag in Kyiv, ook in eigen land, met een sprong over 2m00.

Yuliya Levchenko – Foto: Getty Images for European Athletics