Tim Van de Velde had tijdens de juniorenwedstrijd van de Structabo CrossCup in Roeselare een vette kluif aan Abdullah Dubad. Die laatste beschikt echter nog niet over de Belgische nationaliteit. Toch mogen de junioren dromen van een team, aangezien Ruben Verheyden, Ward Leunckens en Simon Meganck de schade absoluut wisten te beperken. Uiteindelijk was het verschil tussen Van de Velde en Meganck amper 19 seconden. Genoeg redenen om binnen twee weken een kwartet aan de start te zien op het EK in Lissabon.

Tim Van de Velde was gisteren de grote favoriet bij de junioren. De atleet van DUFF kon zich voor de derde opeenvolgende keer verzekeren van een EK in het veld. Hij stelde niet teleur, maar kreeg aardig wat weerwerk van Abdullah Dubad, die voorlopig nog over de Somalische nationaliteit beschikt. Na een 11de en 15de plaats in respectievelijk 2017 en 2018 mikt Van de Velde op een top tien in Lissabon.

“Ik heb toch even gedacht dat ik de winst aan Abdullah zou moeten laten. Halfweg de wedstrijd kreeg ik namelijk even last van een steek. Hij had dan al een kleine voorgift. Gelukkig kreeg ook hij het lastig. Het signaal voor mij om alle registers open te trekken. Vervolgens ging ik op en over hem. Ik wist dat hij sterk voor de dag zou komen, maar hij heeft me opnieuw verbaasd. Vandaag was vooral een mentale overwinning, aangezien ik een half jaar geleden (toen hij zijn favorietenrol op het EK junioren niet kon waarmaken; red.) zou hebben opgegeven. Mijn mentale weerbaarheid is eindelijk terug. In Lissabon hoop ik beter te doen dan vorig jaar en stiekem ook dan mijn 11de stek van Samorin. Een top tien zou een mooie manier zijn om afscheid te nemen van de juniorencategorie”, aldus Van de Velde.

Van de Velde – Foto: Peter Wagemans

De verschillen op zijn concurrenten bleven beperkt, waardoor ook Van de Velde droomt van een juniorenteam in de Portugese hoofdstad. “De verschillen vielen heel goed mee. Ik ga me niet moeien met de heren die over de selectie moeten beslissen. Ik denk echter wel dat we over een sterk team beschikken. We zijn allemaal leeftijdsgenoten en voor mij zou het ook een grote opsteker zijn om in goed gezelschap aan de start te verschijnen. Het helpt ook enorm om met minder stress aan de start te komen. Ik hoop dus absoluut dat ik morgen het nieuws ontvang dat ik ons juniorenteam mag leiden”, voegde de atleet van DUFF toe.

Ruben Verheyden: “Zijn een sterke lichting, dus we kunnen zeker iets gaan doen op het EK”

Ruben Verheyden – Foto: Maxime Delobel

Ruben Verheyden finishte als tweede Belg op 13 seconden van Van de Velde. Verheyden kwam vorig jaar een handvol seconden tekort om mee te mogen naar het EK in Tilburg. “In de achtervolging op Tim en Abdullah hebben we steeds tempo proberen maken. In de slotfase was er natuurlijk het gevecht om de ereplaatsen en bijhorende EK-tickets. Daardoor is het echt wel ontploft in de laatste ronde. Zo hebben we ook enkele seconden van onze achterstand kunnen goed maken op Tim, wat mogelijks de doorslag kan geven. Iedereen is tot op de limiet gegaan. Natuurlijk hoop ik dat er met de kleine verschillen rekening wordt gehouden. We zijn een sterke lichting, dus vier mannen naar Lissabon sturen zou een mooi signaal zijn. We kunnen er als team een knappe prestatie neerzetten. Afgelopen zomer mocht ik proeven van een EK op de piste, maar zo’n EK in het veld is ook belangrijk als ervaring. Het zou des te mooier zijn om met twee atleten van EA in hetzelfde team te mogen starten”, aldus Verheyden, die afgelopen zomer de 1500m-finale haalde op het EK voor junioren.

Ward Leunckens: “Missen van het EK afgelopen zomer heeft me extra gemotiveerd”

Ward Leunckens en Tim Van de Velde – Foto: Peter Wagemans

Ward Leunckens was in Mol goed voor een tweede stek bij de junioren. De atleet, die afgelopen zomer sterk voor de dag kwam op 800m en 1500m, bevestigde gisteren met een derde stek op 15 seconden van de winnaar. Ook Leunckens mag daardoor dromen van het EK in het veld. “Ik heb in de aanvangsfase geprobeerd om Tim te volgen, maar die beschikt toch over een extra versnelling. Mijn trainer had me geadviseerd om zoveel mogelijk krachten te sparen en weinig kopwerk voor mijn rekening te nemen. Daar heb ik toch niet volledig naar geluisterd, omdat ik toch ook mijn deel van het werk heb verricht. Ik ben ervan overtuigd dat ik alles gegeven heb. Afgelopen zomer heb ik proberen jagen op de EK-limiet op de 800m. Dat is toen niet gelukt, maar het heeft me een soort extra drive gegeven om te knallen tijdens 1500m-wedstrijden. Ik droom ervan om de Belgische kleuren te mogen verdedigen. We beschikken over een sterk kwartet dat echt wel iets kan doen in Lissabon”, verduidelijkte Leunckens.

Simon Meganck: “Kreeg mijn klop in laatste strook richting finish”

Simon Meganck kon tot en met het ingaan van de laatste lange strook naar de aankomst gelijke tred houden met zijn clubgenoot Verheyden en Leunckens. Meganck moest dat duo laten gaan, maar beperkte zijn achterstand tot 19 seconden op Van de Velde. “Het was een mooie koers, die ook voor het publiek aangenaam was om volgen. Tot en met het ingaan van die verdomd lange laatste rechte lijn had ik zich op de top drie, maar dan hebben die snelle mannen hun sprint ingezet. Ik heb mijn klop gekregen in de laatste meters, maar al bij al bleven de verschillen beperkt. Ik ga me niet roeren in de discussies rond het uitzenden van een team, want op social media dwing je geen EK-selectie af”, vertelde de man van EA.

Simon Meganck – Foto: Jimmy Cailly

“Ik hoop echter wel dat de kleine verschillen aantonen dat we over een zeer degelijke lichting beschikken. Zeker omdat Tim minstens kans maakt op een plaats bij de beste tien op het EK. Voor Ward en mij zou het een eerste internationale ervaring kunnen zijn en het is al gebleken dat zoiets een enorme motivatie kan zijn. Ik stelde me in het verleden al meermaals de vraag of we de lat wel zo hoog moeten leggen met het oog op het sturen van jonge ploegen, want zo ontstaat het gevaar dat atleten zich opbranden in de aanloop naar de selectiecross en het EK zelf. Ik ga me verder niet in statistieken verdiepen. Dat doe ik pas als ik erbij zou zijn”, besloot Meganck.