Isaac Kimeli heeft de selectiewedstrijd in Roeselare naar zijn hand gezet. Hij haalde het in een sprint op het einde van Soufiane Bouchikhi. Lahsene Bouchikhi werd knap derde. Bij de beloften toonde Oussama Lonneux zich de snelste.

Een sterke generatie aan mannelijke senioren zouden ook vandaag voor een knap spektakelstuk zorgen in Roeselare. Dame Tasama moest voor de start nog afzeggen, maar voldoende andere namen die het mooie weer maakten. Een groepje van zeven met daarin Soufiane en Lahsene Bouchikhi, Isaac Kimeli, Bashir Abdi, Michael Somers, Dieter Kersten en Steven Casteele maakten al snel een kloofje.

Onder het impuls van Soufiane Bouchikhi kregen we rond halfweg een drietal voorop, met daarbij ook Kimeli en Abdi. De atleet van RFCL vond het duidelijk niet genoeg en plaatste diezelfde ronde nog een versnelling. Eerst liet Abdi een gaatje, daarna moest ook Kimeli meters prijsgeven. Veel voorsprong kreeg Bouchikhi niet. Kimeli kon het gat tussen de vijf meter en vijftien meter houden. In de achtergrond kreeg Abdi dan weer het gezelschap van Lahsene Bouchikhi en Michael Somers.

In de laatste ronde beende de vice-Europees veldloopkampioen zowaar Bouchikhi bij. Met nog iets minder dan een kilometer te gaan moest Bouchikhi dus iets anders bedenken om te winnen. Hij besloot dan maar om heel vroeg aan te zetten, maar dat bleek tevergeefse moeite te zijn. Kimeli reageerde attent en maakte het af in de eindsprint. Zo blijft de atleet van OEH ongeslagen sinds het WK in Doha. Lahsene Bouchikhi mocht als derde met zijn grote broer mee op het podium. Somers werd in zijn zog vierde en maakt eveneens grote kans om mee te gaan naar het EK veldlopen in Lissabon. Abdi eindigde zijn terugkeer naar de cross met een vijfde plaats.

Oussama Lonneux ziet lange stage beloond worden

Bij de beloften werd het ook een spannende strijd. Oussama Lonneux nam vroeg in de race een kleine voorsprong op zijn dichte concurrenten. DCLA-kompanen John Heymans en Guillaume Grimard gingen samen met Clement Deflandre en Lucas Da Silva in de achtervolging. Dorian Boulvin, de topfavoriet bij de beloften, stapte iets voorbij halfweg uit. Lonneux kon de voorsprong nipt behouden. Heymans finishte als tweede belofte. Zijn clubgenoot Grimard kwam vier seconden later als derde belofte over de eindstreep. Deflandre werd in die categorie vierde maar maakt gezien het kleine tijdsverschil in principe ook nog kans op een EK-selectie.